Dissabte, bastant a primera hora del matí i ja costa trobar un forat on aparcar. Fins i tot en punts relativament allunyats. És l’indici de la massiva afluència que ha viscut al llarg de tot el cap de setmana la Seu d’Urgell, amb visitants de la comarca, Andorra i més enllà per participar en la mil·lenària Fira de Sant Ermengol, que incloïa la vint-i-vuitena edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, per segon any instal·lada al llarg de l’avinguda del Camí Ral de Cerdanya, amb la presència d’un total de 48 formatgeries. La ubicació, un encert, coincidien a assenyalar formatgers i visitants (si més no, la majoria). Es va estrenar l’any passat, amb les obligacions imposades per la pandèmia, i va quallar, entre altres raons, destaquen els participants, per l’atractiu de les casetes de fusta. 

Inaugurada la tarda de divendres per  una comitiva institucional encapçalada pel conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, i l’alcalde Francesc Viaplana, formatgers i artesans van agafar el protagonisme d’un cap de setmana ben nodrit d’actes. Per començar, el lliurament a Pep Palau del premi Amic del Formatge, per la seva contribució en la creació de criteris, la implantació de novetats i el manteniment de la qualitat de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu durant més de dues dècades. 

Les més veteranes
A continuació, es va fer un reconeixement públic a quatre formatgeries artesanes que fa 25 anys que són presents a la Fira de formatges Artesans del Pirineu: Mas Lladré, de Les Lloses (Ripollès); Formatgeria Castell-Llebre, de Peramola (Alt Urgell); Formatges Bauma, de Borredà (Berguedà); i Earl Elichabia, de Licq Athery, (Pirineu francès). Els formatgers i formatgeres més veterans de la Fira van rebre de mans de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, de l’alcalde de la Seu i primera tinent d’alcalde, el cartell emmarcat de la Fira de Sant Ermengol com a obsequi.

Pel que fa al prop de mig centenar de formatgeries artesanes que han ofert els seus productes, onze procedien de l’Alt Urgell i la Cerdanya, 23 de la resta del Pirineu català, una d’Aragó, nou del País Basc i Navarra, i tres del Pirineu francès. Entre totes, el públic va poder tastar més de 150 varietats. A banda, el formatge convidat: Quesos Villaluenga, de Villaluenga del Rosario (Cadis).

Premis
Quant als premis de l’edició, van recaure en L’Abadessa (la Seu d’Urgell), que es va fer amb dues medalles d’or pel formatge Cabrideta, en la categoria llet de cabra (quallada enzimàtica), i el Bruma, en la secció de llet de vaca (quallada mixta, pasta tova).  Mas d’Eroles (Adrall) va rebre la medalla d’or en la categoria de llet d’ovella (pasta tova), amb el Trèvol. També el va triar el jurat juvenil com a millor formatge artesà del Pirineu. Castell-Llebre (Peramola) va rebre la de plata en tupí i l’Oliva, en la categoria de formatges amb condiments; la d’or va ser per a Serrat Gros (Josa de Cadí). Cal Majuba va sumar una medalla de bronze en la categoria de formatges frescos. I medalles d’or a Casa Mateu (iogurts i llets fermentades; formatges de pasta cuita; llet d’ovella, quallada àcida; llet d’ovella, quallada enzimàtica, pasta dura), a banda d’un bronze. Molí de Ger, tres medalles (or, plata i bronze).

Un dels grans protagonistes del cap de setmana ha estat el bon temps, sec, assolellat i amb una temperatura que tot i ser anòmala, era ben rebuda per urgellencs en general i visitants, que han recorregut les parades farcides de productes de proximitat i ecològics, d’artesania i de mercat. 

La fira, amb quasi tres dècades a les espatlles, és una exaltació del sector lacti i la importància creixent al Pirineu. Com destacava Viaplana: “Els formatges són un dels nostres elements definitoris”. Més encara: “l’objectiu és que els i les més joves adquireixin coneixements per valorar i apreciar el formatge, i també que vegin aquest sector com una possible sortida laboral”. I Torrent insistia en l’argumentació: “la Fira de Sant Ermengol representa l’economia basada en la cultura, el territori i en la gent, que representa les bases de construcció del futur perquè allò que és tradicional és modern”.
La cultura, com sempre, també es va fer un forat, des de l’actuació dels lleidatans Sexenni a la V Trobada de Corals de l’Alt Pirineu.