Passada la festa major, els engranatges per a la propera cita a la Seu d’Urgell, la Fira de Sant Ermengol, que inclou la trobada de formatges artesans, ja estan funcionant a tot ritme i les activitats al voltant del formatge s’acceleren i sumen. Així, per exemple, l’Espai Ermengol - Museu de la Ciutat serà present diumenge en les activitats del Festamariu, el Festival de les Arts i la Cultura d’Estamariu, amb un tast guiat de formatges artesans del Pirineu, a partir de la una de la tarda. A banda, les 11 lleteres de metall des del 2013 fins al 2024 pintades per l’artista Carmen Invernon també seran exposades a la sala que el festival dedica al formatge.
L’equipament està immers en el cicle Parlem de formatge, pel qual acaba de passar Aleix Solé amb un taller sobre el xerigot i que té un parell de cites properes, prèvies a la fira: el taller de maridatge de vins amb formatges, que se celebrarà el dissabte 20 de setembre, a les 20h, a l’Espai Ermengol a càrrec de Queviures Conxita, i el dissabte 5 d’octubre arribarà una de les activitats ja consolidades en aquest cicle, el tast comentat dels guanyadors de la fira de formatges artesans del Pirineu de l’edició passada, a càrrec d’Eugeni Celery, de l’establiment Ca l’Eugene. Es farà a l’Espai Ermengol, a les 19.30 hores.
A banda, l’Espai Ermengol presenta la formatgeria convidada enguany: situada a Casar de Cáceres, la Quesería Doña Francisca, expliquen, és una formatgeria artesanal i de caràcter familiar que treballa amb la intenció de conservar les tècniques tradicionals de l’elaboració de la torta del Casar, el seu producte estrella.
Diego Lindo és la cara visible d’aquesta formatgeria i el seu mestre formatger. La seva fita principal va ser situar la torta del Casar amb Denominació d’Origen Protegida Virgen del Prado com el tercer millor formatge del món als World Cheese Awards del 2019, que els va projectar als mercats internacionals.