Escaldes-Engordany es converteix durant cinc dies en la capital mundial de la gastronomia d’alta muntanya. Des d’ahir se celebra la segona edició de l’Andorra Taste, amb la presència de més d’una vintena de xefs de renom nacional i internacional, com ara Nandu Jubany o Joan Roca, alguns dels quals amb estrelles Michelin. 

La trobada professional va començar ahir i s’allargarà fins divendres al migdia, moment en què es donarà pas a les jornades populars, on es podran degustar prop de vint propostes de cuiners del país. Abans, en les jornades professionals, se celebraran una vintena de ponències i taules rodones que defensaran l’autenticitat, l’arrelament al territori i el futur a la cuina d’alta muntanya.

L’any passat hi van participar més d’un miler de persones i periodistes de més de vint països, i enguany s’esperen unes dades similars, amb una tendència lleugerament a l’alça, ja que, en abraçar diversos públics, l’interès ha anat creixent. La sala Prat del Roure va acollir ahir l’acte d’inauguració, amb els parlaments del ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres; la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, i l’organitzador de l’esdeveniment, Benjamín Lana.

“Aquest és un projecte que reivindica la nostra cuina, la de muntanya, i que vol ser a la vegada un espai formatiu, un hub d’innovació i una trobada lúdica”, va afirmar Torres. Per la seva banda, Gili va recordar que “sempre haurem de menjar, és un dels grans plaers de la vida, així que la de cuiner és una feina de futur que mai s’acabarà”. Per últim, Lana va destacar que “el foc ja comença a agafar força”, en referència a l’inici de l’esdeveniment. “Volem fomentar i compartir el coneixement, més que afavorir la competició o l’espectacle”, va assegurar el director de Vocento Gastronomia.

En aquesta segona edició es premiarà la trajectòria professional d’un dels cuiners més importants de la història de la gastronomia moderna, Gastón Acurio, que avui rebrà el guardó. El peruà va ser el primer cuiner que va posicionar la gastronomia del seu país en l’àmbit internacional, posant en relleu especialment la responsabilitat social de la cuina i donant valor al producte i als productors de la seva zona.