Diari digital d'Andorra Bondia
Persones ateses el 2019.
Persones ateses el 2019.

La Fundació Privada Tutelar cerca més aportacions públiques i privades


Escrit per: 
M.S.C.

La Fundació Privada Tutelar necessita més ingressos que ajudin a finançar totes les activitats que desenvolupa. És per això que des de l’entitat s’estan revisant els convenis que té amb el Govern i els comuns per adaptar les aportacions econòmiques a la situació real. La gerent de la institució, Sílvia Gabarre, va recordar que aquestes subvencions van ser pactades l’any 2008 i va fer notar que la realitat ha canviat molt des d’aleshores (l’entitat ha crescut i també té més personal). És per això que va assenyalar la necessitat que “el suport i l’acompanyament a les persones s’ajusti més a la realitat en comptes d’anar en funció de les  subvencions que es van pactar”. La xifra idònia de subvencions públiques i privades per donar resposta a aquesta situació s’està treballant ara, però en tot cas l’entitat ja ha engegat una ronda de reunions per trobar capital que l’ajudi a sufragar-ne el funcionament.

El fet és que les persones ateses per la fundació segueixen creixent. L’any passat, i segons indica la memòria sobre l’exercici feta pública ahir, va tenir 45 usuaris, cinc més que el 2018. En concret, l’any 2019, la fundació va donar suport a 31 persones mentre que a 14 persones els va oferir suport intermitent (això fa referència a les curateles, és a dir quan la fundació no té el suport complet d’acompanyament d’una persona –pot tenir la curatela econòmica, la curatela social o la curatela sanitària–). A més, tres persones més van establir una relació prèvia amb l’entitat. Les principals funcions de la fundació és oferir-los orientació i acompanyament en la recerca i gestió d’habitatge i els recursos sanitaris, laborals i de lleure més adequats a les seves necessitats. També presta ajuda en l’administració de la seva economia i del patrimoni.

Les 45 persones ateses l’any passat es distribueixen en 25 dones i 20 homes, que tenen entre 18 i més de 90 anys. Es tracta d’usuaris que pateixen principalment una multipatologia (eren 12 en aquesta situació) i problemes de salut mental (també 12) mentre que en segon lloc hi ha els casos atesos per envelliment (11 persones). La resta presenten trastorns de conducta (5 persones) i discapacitat intel·lectual (5 persones).

Entre els usuaris destaca una presència significativa de les persones amb nacionalitat andorrana. En total en són 24 mentre que la segona nacionalitat més present és l’espanyola, amb 8 usuaris. Tot seguit aniria la francesa (5 persones), la portuguesa (4 persones) l’anglesa (3 persones), i la danesa (una persona). Quant al lloc de residència, la majoria d’aquestes 45 persones viu al seu domicili (20 usuaris) i en residències per a gent gran (17 usuaris). La resta estan en centres residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual (4 usuaris) i a Lleida (4 usuaris). Així mateix, la gran part de les persones ateses té familiars al principat (22 persones) mentre que vuit no en tenen, set els tenen a dos o més països, cinc els tenen a Espanya, dues a França i una al Regne Unit.

La gerent de la fundació va explicar que el suport que dona l’entitat no depèn del coneixement d’aquesta institució ni de la nacionalitat que tinguin els usuaris sinó que és un procediment que passa per via judicial. En tot cas, des de la fundació sí que s’ha impulsat ara una feina de visualització de la seva tasca a través de les xarxes socials i la remodelació de la pàgina web per tal de donar-la a conèixer més. A banda, s’ha iniciat un procés de remodelació de l’organització.
La Fundació Privada Tutelar té un equip format per 15 persones, cinc que treballen en la gestió de la fundació i set en el programa Joves en inclusió (JEI) per a persones amb diagnòstic de trastorn de l’espectre autista (TEA) amb una necessitat de suport elevada o moderada. També té 22 persones voluntàries.

 

 

Fundació Privada Tutelar
Fundació tutelar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic