Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot es va adreçar als participants a la Festa Magna 2019 que es va celebrar ahir a la tarda al complex esportiu i sociocultural d’Encamp.
Xavier Espot es va adreçar als participants a la Festa Magna 2019 que es va celebrar ahir a la tarda al complex esportiu i sociocultural d’Encamp.

La gent gran demana intervenir en la reforma de la Llei de la CASS


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

“Volem participar en la comissió que es dediqui a la reforma de la Llei de la CASS en el tema de les prestacions sanitàries de la branca general.” Aquesta és una de les demandes que va manifestar el president de la Federació de la Gent Gran d’Andorra, Fèlix Zapatero, en el transcurs de la Festa Magna que es va celebrar ahir a la tarda al complex esportiu i sociocultural d’Encamp. La motivació fonamental, va dir, és que hi ha qüestions relatives als assegurats actius que els afectaran posteriorment quan es jubilin i també perquè el tema dels actes mèdics afectarà tant els actius com els passius i, per tant, se senten concernits a dir-hi la seva. 
De tota manera, les peticions “més urgents” són dues, va dir Zapatero. D’una banda, que el tercer pagador s’ampliï als actes d’especialistes, de laboratoris i de medicaments i, de l’altra, “solucionar el tema de la podologia” són els més urgents. Una altra de les demandes del col·lectiu és poder  participar en la comissió de la  cartera de serveis per saber què inclourà i quines implicacions tindrà “a efectes de cobertura de la gent gran”, va remarcar. El president de la Federació també va expressar que amb aquestes demandes pretenen millorar les condicions de vida de la gent gran, “no demanem almoina, demanem justícia”, va subratllar.
Totes aquestes reivindicacions ja les van presentar en una reunió al ministre  d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, i el pròxim mes de novembre “tornarem a insistir en aquests punts” en una reunió que faran amb Filloy i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Zapatero va expressar el desig de la Federació que el Govern doni resposta al que consideren més urgent en un termini breu de temps, però entén que “les coses de la gent gran són unes peticions més” de les moltes que té el Govern.
Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar que el Govern farà  una llei de mesures urgents que comportarà que “no només el salari mínim, sinó les pensions contributives inferiors al salari mínim s’incrementaran tres o quatre vegades l’IPC”. Això podria suposar, va concretar, un augment de fins a 40 euros. D’aquesta manera, va posar en relleu Espot, la gent gran tindrà cada cop més capacitat adquisitiva i més possibilitats de fer front a les seves necessitats bàsiques.
El cap de Govern també es va comprometre a “donar continuïtat a totes les polítiques i accions que ja es van iniciar durant la legislatura passada” amb relació a la gent gran. En aquest sentit, es va referir al pla Tu ets important, que està en fase final d’implementació, i “on totes les mesures que es van prometre ja són vigents”. Per Espot, hi ha d’haver una protecció social adequada a la nostra gent gran. Pel que fa a la Festa Magna, va afirmar que és una diada propícia “per escoltar els neguits de la gent gran d’Andorra”. 
El ministre Filloy va destacar que la Festa Magna “torna a ser tot un èxit, amb 450 participants”. També va insistir en la importància de continuar treballant plegats perquè la gent gran ha de ser “part activa de la societat”, ja que aporta “experiència, coneixement i valors”. Filloy va assegurar que és una “prioritat del nostre ministeri”. Va assenyalar que la novetat d’enguany és que tant la missa presidida pel copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, al santuari de Meritxell, com el berenar i el ball posterior s’estaven transmetent en directe per streaming perquè en poguessin gaudir les persones que estan a la residència. 
Amb relació a les demandes presentades, el ministre va qualificar la gent gran com “un col·lectiu molt reivindicador” i va apuntar que “com a mínim les haurem d’estudiar”. Tot i així, va subratllar que algunes d’elles ja s’estan implantant, com ara el tema de les dues sessions gratuïtes de podologia durant l’any per als qui cobren la pensió de solidaritat, l’oferta d’activitats físiques, i la cobertura del 100% de la CASS, també per als qui reben la pensió de solidaritat. Quant a la demanda d’ampliar el tercer pagador, “hi donaran resposta els pròxims mesos”, va declarar. 
D’altra banda, preguntat sobre la sentència del Procés, Espot va dir que el Govern no valora resolucions judicials, “no ho hem fet mai, ni tan sols quan són andorranes, amb menys raó ens correspon valorar resolucions judicials adoptades per altres països”. Ara bé, va remarcar que sí podien apel·lar “al diàleg i a l’entesa dins del marc constitucional”. També va afegir que Andorra aspira a tenir unes bones relacions bilaterals amb Espanya i unes excel·lents relacions de veïnatge, i per això “hem d’intentar immiscir-nos el menys possible en afers que no ens concerneixen”, va concloure.  

gent gran
demana
intervenir
modificació
reforma
llei de la CASS
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic