Diari digital d'Andorra Bondia
La gent gran no veu positiu que es contracti una empresa pel SAD
La gent gran no veu positiu que es contracti una empresa pel SAD

La gent gran no veu positiu que es contracti una empresa pel SAD


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El secretari de la Federació de la gent gran d’Andorra i també representant dels pensionistes a la CASS, Lluís Sàmper, va destacar que la gent gran no veuria positiu que es contractés una empresa privada per cobrir el servei d’atenció domiciliària (SAD) durant els caps de setmana o els vespres. En aquest sentit, des del col·lectiu s’exposa que “a les persones grans no els agraden els canvis ni les cares noves”. De fet, ja s’han produït diversos casos en què l’usuari rebutja ser atès per una persona quan aquesta no és la que normalment li ofereix el servei. Aquest és l’únic neguit que tenen amb relació a la reorganització del SAD, ja que comparteixen l’aposta perquè el Govern gestioni el servei, tenint en compte que permet optimitzar recursos.  
Sàmper remarca, però, que el que urgeix a mig termini és la posada en marxa de pisos tutelats per a la gent gran que viu sola. Va recordar que ha Ordino ja se n’han posat a l’abast però el volum no és suficient. Tampoc ho és el nombre de pisos que hi ha al Calones, i una mostra d’això és que hi ha llista d’espera. El representant dels pensionistes a la CASS va proposar algunes ubicacions, com poden ser els pisos de Prada Casadet de la seguretat social o els espais del Solà d’Enclar, que “estan morts de riure”. Per fer-ho, “només cal voluntat política”, va dir.
També amb relació a la CASS, Sàmper va defensar la necessitat de crear un tribunal interdisciplinari (amb conclusions d’obligat compliment) quan no hi ha acord entre el metge de la seguretat social i el metge extern per a les pensions d’invalidesa. A hores d’ara, si no coincideixen els dos experts es pot demanar un peritatge d’un forense, però el resultat no és vinculant per la CASS. Per això, si la seguretat social es manté en la seva diagnosi, l’única solució és anar a la Batllia, un pas que no tothom pot assumir econòmicament. 

Urgència d’una llei de la dependència

Un estudi elaborat pel Govern fa uns anys concloïa que el 50% de la gent de més de 80 anys són dependents. Pel representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS, aquest fet mereix un tractament. I per donar-hi resposta remarca que el que caldria és l’aprovació d’una llei de dependència. Però tan important com això és analitzar com es finançaria. Davant d’aquest fet, Sàmper va apuntar que potser caldria cotitzar per aquest concepte. En tot cas, no hi ha només aquesta via i recorda que es podrien fixar impostos en productes com l’alcohol, al mateix temps que va remarcar la necessitat de ser “més solidaris i comprensius amb un percentatge important de gent gran”. Sàmper va recordar que “la nota positiva” és que el Govern ja ha impulsat una enquesta a persones de més de 80 anys per conèixer com viuen, un treball que hauria de permetre desenvolupar la futura llei de la dependència.

gent gran
contracti
empresa
SAD
positiu
Lluís Sàmper

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte