Diari digital d'Andorra Bondia
La seu de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS).
La seu de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS).

La gent gran reclama una apujada de les pensions més baixes del 8%


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

La Federació d’Associacions de la Gent Gran ha demanat al Govern que les pensions més baixes, les que estan per sota del salari mínim, s’incrementin l’any que ve un 8%. Així ho van manifestar en la darrera reunió mantinguda amb els ministeris de Salut i d’Afers Socials, Joventut i Participació, segons ha explicat el seu president, Fèlix Zapatero. Fan aquesta petició atenent a la previsió que l’any es tanqui amb un 7% d’inflació. Pel que fa a la resta de pensions, la proposta que s’ha fet des de la federació és que es puguin anar incrementant “per franges”, sempre tenint en compte que s’apugin més les menys quantioses. Segons Zapatero els ministeris van prendre nota de la demanda i “ho quantificaran” de manera que “si hi ha diners” s’incorporaria la proposta durant el tràmit legislatiu del projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2023. “Van ser receptius”, ha explicat el president de la federació, tot i que es va mostrar molt prudent perquè caldrà esperar “a veure què passa amb els pressupostos”.

Podòlegs i cases pairals
Un altre dels temes sobre el qual  es va parlar en la trobada va ser el de la podologia. Des de la Federació accepten que la proposta que havien llançat de tenir un podòleg contractat pel SASS que anés passant per totes les parròquies pugui haver suscitat rebuig per part del Col·legi de Podòlegs, ja que s’han sentit marginats. Precisament, Salut, SAAS i podòlegs estan negociant per veure de quina manera es pot fer més accessible el servei per als majors de 65 anys que tant el necessiten i per als quals sovint el seu cost “és una càrrega més”, ha afirmat Zapatero. Ara bé, els podòlegs no estan gens d’acord amb la proposta que va fer el mateix cap de Govern, Xavier Espot, durant la festa magna, segons la qual s’estava negociant perquè els padrins puguin disposar del servei no només als Centres d’Atenció Primària (CAP), sinó també a les cases pairals de totes les parròquies. I és que es considera que les cases pairals no són un lloc adequat per prestar els seus serveis.

En qualsevol cas, el que es vol des de la Federació és que el servei de podologia per a les persones de més de 65 anys costi “4 o 5 euros” i s’ofereixi periòdicament, com ara “un o dos cops al trimestre”. I sobretot el que demanen és que s’agilitzi l’accés al mateix. I és que en tres anys només hi ha hagut 50 persones que han acudit a Salut per beneficiar-se del “val” al qual poden optar des del 2020 els beneficiaris de la pensió de solidaritat que els permet obtenir una subvenció de deu euros addicionals a la cobertura de la CASS en dues sessions anuals de podologia, segons el conveni que es va signar en l’anterior legislatura entre el Govern i el Col·legi de Podòlegs per atendre la gent gran. 

Segons Zapatero, aquesta ajuda no és prou coneguda i per accedir-hi cal demanar-ho a Afers Socials. Per aquest motiu, des del Govern no “es detecta la necessitat de la podologia”. Ara, però, s’ha acordat fer-ne publicitat i elaborar “un petit reglament de funcionament” que faci el servei de més fàcil accés.

Odontologia i farmàcia, pendents de la tecnologia

El règim del tercer pagador ha començat amb bon peu, segons va valorar  Zapatero. En la trobada amb Salut i Afers Socials se’ls va manifestar que al gener es tancaria l’acord amb els dentistes per a l’entrada al règim del tercer pagador. Per als actes de farmàcia caldrà esperar més perquè s’acabin d’afinar els instruments electrònics. Fins ara s’ha fet referència a la recepta electrònica, però també cal tenir en compte que la targeta sanitària tampoc “no té xip”, va fer notar Zapatero. I per ell aquí rau la dificultat per a la implementació en general del tercer pagador. I és que no es pot comprovar, per exemple, si la condició de l’assegurat està en regla o no. I  les farmàcies volen saber com i quan rebran el reemborsament dels medicaments “i a final de mes es poden trobar amb morosos”. Des de la federació són conscients que les negociacions del Govern amb el Col·legi portaran el seu temps però confien en “el diàleg”.

gent gran

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte