La gossera oficial acull actualment 20 cans (la capacitat màxima és de 42) i segons les dades del departament d’Agricultura, durant aquest any 2019 s’han registrat 14 ingressos i han marxat adoptats 32 animals. Uns números millors, un balanç que es qualifica de positiu si es té en compte que “l’objectiu és que els cans puguin sortir de la gossera i anar a casa d’una família”. Ho exposa el director d’Agricultura, Josep Casals, que amb les dades a la mà considera que “la gent cada vegada és més conscient que tenir un animal significa una responsabilitat”, si bé també admet que “queda feina per fer”.
I és que tot i que han marxat més gossos dels que hi han entrat, Casals considera que “hem de continuar treballant per fer entendre què representa tenir cura d’un animal”. En aquest sentit també posa en relleu una altra dada, les cessions. És a dir, aquelles persones que tenen un gos i s’adonen que no el poden cuidar i el porten a la gossera perquè pugui ser candidat a una adopció. Els darrers tres anys aquesta casuística ha registrat una tendència completament a la baixa. El 2017 es van registrar 29 cessions, el 2018 en van ser 17 i en el que portem de 2019, 9. “La gent cada vegada és més conscient que tenir un animal significa tenir una responsabilitat”, assegura, al mateix temps que creu que “també hi ha molta més ciutadania que té identificada la gossera”. Així, s’aconsegueix una doble fita: menys abandonaments incontrolats i que quan algú busca incorporar un animal al seu dia a dia, “la gossera és una altra opció a considerar i es plantegen fer-ho a través d’una opció més solidària”.
Amb tot, les xifres assolides aquest any pel que fa a adopcions encara estan per sota –si no millora molt la situació d’aquí a final d’any– de les aconseguides el 2017. En aquell moment la gossera va registrar 32 ingressos i es van fer 52 adopcions. “Va ser un any que ens va permetre normalitzar molt la població”, assegura Casals.
Gats
D’altra banda i pel que fa a la gatera, que va començar a funcionar a finals del 2017, actualment compta amb una 15 d’animals que encara queden lluny de la quarantena que podria acollir. Un element per destacar, segons el director d’Agricultura, és que aquest any de moment no s’ha produït cap ingrés, però en canvi sí que hi ha hagut 14 adopcions. L’any passat, en canvi, hi va haver 12 ingressos i se’n van adoptar 16.
En aquest cas, Casals posa en relleu la tasca important que es fa de manera conjunta amb les entitats animalistes, que permeten fer un millor control de la població felina. “Hi ha un tema important que és el de la gestió de les colònies. Afavoreix que molts animals ja no arribin a la gatera i es puguin mantenir en el seu nucli sociològic a través del programa de subvencions a les entitats que tenim per fer el manteniment de les colònies”, apunta, afegint que sempre que arriba un animal nou se li fa una revisió veterinària, se l’esterilitza i, per tant, “es controla la població sense que creixi indiscriminadament”. Segons Casals, tot plegat “demostra que s’està fent molt bona feina perquè l’important és poder mantenir a la població sense entrar en conflicte”. I és que tal com explica, “la gestió de la població felina és complicada i si se’ns desbordés molt, ens podríem trobar amb una gatera saturada”.
Voluntat d’aclarir la mort de dues gosses
Josep Casals va garantir que “tenim la finalitat d’arribar al fons i esclarir els fets” que envolten la mort recent de dues gosses de la gossera nacional. Va explicar que la investigació continua oberta i que de moment no s’ha trobat cap substància a les dependències de la instal·lació, per tant, es treballa en la possibilitat que els animals ingerissin alguna substància a fora. També va defensar que l’atenció que es dona als animals és “abastament suficient”.