Diari digital d'Andorra Bondia
La importació de residus requerirà una autorització anual del Govern
La importació de residus requerirà una autorització anual del Govern

La importació de residus requerirà una autorització anual del Govern


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La importació de residus provinents de Catalunya per ser incinerats al centre de tractament de la Comella (CTRASA) requerirà una autorització del Govern que tindrà una vigència per un any. Així ho va explicar el director general de Medi Ambient, Marc Rossell, que va exposar que és el mateix procediment que se segueix a l’hora d’exportar la brossa cap a Espanya. Rossell va assenyalar que el que es va signar fa una setmana amb l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) és un acord d’intencions. A banda, però, cal complir les directives europees i els procediments administratius. Aquests estableixen que l’entitat que porti a terme el trasllat ha de preparar un dossier, que serà revisat per les autoritats catalanes i espanyoles i que posteriorment serà presentat a l’executiu andorrà. Si no hi ha cap objecció, serà llavors quan el Govern concedirà aquesta autorització administrativa.
Rossell va insistir que el conveni amb Catalunya cal veure’l com un acord de col·laboració amb una zona propera al Principat que té un abocador al límit de la seva capacitat i amb uns problemes mediambientals “importants”. Però també va recordar que Catalunya va rebre, durant l’aturada de l’antic forn, 142.000 tones de deixalles i actualment n’acull 70.000 a l’any. D’aquestes, 10.000 tones provenen de la recollida selectiva (ja que aquí no hi ha les condicions per poder-les reciclar) i unes 10.000 tones més de les cendres i escòries que s’obtenen de la incineració, a banda d’altres materials més nocius com ara els olis, les piles i l’amiant, així com les pedres i les terres. Davant d’aquestes xifres va indicar que Andorra exporta 70.000 tones anuals, mentre que a partir d’ara n’importarà 10.000, una quantitat que no se superarà. Rossell també va afirmar que si una de les parts renuncia a la importació de brossa al seu territori, automàticament la importació a l’altre es donarà per acabada. 
El director de Medi Ambient també va assegurar que la gestió dels residus que s’importaran no permetrà fer cap negoci. Així, va declarar que “no s’obtindrà cap benefici econòmic ja que el cost només cobrirà el transport i el tractament”, tal com es fa a l’hora d’exportar la brossa a Catalunya. Amb tot, no va poder donar cap import perquè és CTRASA i l’altra part que hauran de redactar un contracte entre gestors que ho recollirà. Quant a les crítiques que assenyalen que el conveni incompleix les mesures europees de limitació d’incineració d’elements reciclables amb l’horitzó 2020, Rossell es va limitar a dir que l’acord compleix totes les directives i el conveni marc signat amb Espanya. 

Saber les intencions
Per la seva banda, el president de l’Apapma, Carles Iriarte, va exposar que si l’acord amb Catalunya només persegueix ser solidaris “seria arriscat” desconèixer quines són les intencions de l’altra part, és a dir, què preveu fer la Cerdanya amb els seus equipaments de gestió de residus. Aquestes qüestions seran traslladades en una reunió que esperen tenir amb la ministra de Medi Ambient, al mateix temps que demanaran tota la documentació relacionada amb la importació d’aquests residus. 
El que l’Apapma troba a faltar és voluntat de l’executiu d’avançar en la recollida selectiva i també en les polítiques de minimització, que per ara són ben poques, assenyalen. Des de l’entitat es considera que es podrien implantar mesures per reduir el volum de brossa, com ara aplicar una taxa més elevada a la frontera als productes sobreembalats o que l’importador d’aquest article sigui qui n’assumeixi l’exportació, tal com es fa en països com 
Alemanya.

El trasllat de brossa no preocupa el Comú d’Andorra la Vella

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va assegurar que el Comú de la capital no té “cap preocupació” ni “cap neguit” per l’acord assolit entre Andorra i Catalunya per importar residus per ser tractats al forn incinerador de la Comella. En aquest sentit va remarcar que el Govern és competent en la matèria i controla el funcionament de la infraestructura. La cònsol major de la capital va assenyalar que la corporació participa en la comissió de vigilància del Centre de Tractament de Residus i va destacar que sempre que es faci el seguiment de la marxa d’aquesta instal·lació no hi veuen cap problema. Marsol també va indicar que els controls tant es porten a terme si es cremen unes tones com algunes més.

La CUP demanarà explicacions a l’ARC

La diputada de la CUP Mireia Boya va anunciar ahir que una de les accions que la formació preveu dur a terme serà demanar la compareixença del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) al Parlament de Catalunya per donar explicacions de la seva política de gestió de deixalles. El partit considera que l’acord és una resposta a interessos polítics i econòmics i no pas de tipus ambiental. Al mateix temps afirma que va en contra de la directiva europea de residus i del Precat-20 i posa en dubte que la Generalitat pugui complir amb les exigències que s’imposen des de Brussel·les relatives al reciclatge. A més, la CUP va reclamar al Govern català que replantegi l’acord signat la setmana passada i reconsideri quin és el camí que ha de seguir la política mediambiental.

residus
importació
Catalunya
Ctrasa
Marc Rossell
incineració
CUP
centre de tractament de residus de la Comella

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte