Diari digital d'Andorra Bondia
El codi QR de les barquetes de carn permet conèixer l’origen i els detalls de la cria i el sacrifici.
El codi QR de les barquetes de carn permet conèixer l’origen i els detalls de la cria i el sacrifici.

La importància de saber què mengem


Escrit per: 
E. A. A. / FOTO: SFGA

Els consumidors tenen cada vegada més interès per conèixer què hi ha al darrere dels productes alimentaris. Aquesta és una tendència que, juntament amb un estil de vida que moltes vegades és accelerat, ha portat Ramaders d’Andorra a prendre la decisió de distribuir barquetes de carn als centres comercials del país amb un etiquetatge que garanteix la traçabilitat del producte: des de l’origen de la carn fins a la data de naixement, la data en què es va començar l’engreix de l’animal i la data del sacrifici. De moment, hi ha tres centres comercials del país que s’han sumat a la iniciativa i, en l’última setmana, es van superar les 300 safates de carn venudes. És davant d’aquesta bona acollida que el gerent de Ramaders d’Andorra, Gerard Martínez, confia que ben aviat es podrà assolir l’objectiu que l’entitat s’havia fixat per a aquest producte: arribar a les 1.000 safates setmanals.

La presentació d’aquesta nova manera de comercialitzar la carn d’Andorra ha tingut lloc avui al migdia al centre comercial Sant Eloi. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta de Ramaders d’Andorra, Sílvia Calvó, ha destacat que “aquest format de barquetes, de lliure servei al supermercat, respon a aquest nou estil de vida del consumidor i, per tant, és una manera d’apropar més el producte, al mateix temps que volem posar-ne en relleu la traçabilitat”. Més enllà dels segells oficials de Carn de qualitat controlada d’Andorra i de l’IGP Carn d’Andorra, l’etiqueta de les safates porta un codi QR que remet a la nova pàgina web de Ramaders d’Andorra i, en concret, a la fitxa de control de l’animal a la qual pertany aquella carn. La fitxa de control permet saber a quina explotació ramadera pertanyia l’animal i totes les dades referents a la seva cria i sacrifici. “S’apropa la carn del país al consumidor i se li ofereix tota la informació perquè sàpiga que està consumint i que està donant suport a productes de qualitat de quilòmetre zero”, ha ressaltat la ministra.

Calvó ha recordat que aquest projecte, que ha trigat gairebé dos anys en desenvolupar-se, ha comportat el desenvolupament d’un format d’envàs que és totalment reciclable i que alhora permet respectar el procés productiu de les carns al llarg de tota la seva cadena, des del punt de vista mediambiental i també de la sostenibilitat. D’aquesta manera, el plàstic de la barqueta “està fet d’un sol polímer i es pot separar fàcilment del cartró, de manera que després cada material es pot portar a la fracció que li correspon”.

La distribució de les barquetes, que possiblement s’ampliarà a “quatre o cinc supermercats” les pròximes setmanes, no substituirà la venda al tall. “No oblidem la carnisseria tradicional que fins ara ens ha fet confiança”, ha insistit la titular de Medi Ambient.

Pàgina web i Instagram per promocionar la marca

Coincidint amb l’inici de la distribució de les barquetes de carn, Ramaders d’Andorra ha posat en marxa una nova pàgina web (www.ramadersandorra.ad) i un compte d’Instagram. La voluntat és “donar molta força a la marca i als seus valors de preservació del medi ambient i dels paisatges, i reivindicar tota la feina que hi ha darrere d’aquest producte, l’esforç dels ramaders per oferir una carn d’una qualitat excel·lent”, ha indicat el gerent de Ramaders d’Andorra, Gerard Martínez.

El lloc web de Ramaders d’Andorra inclou tota la informació relativa a la marca Carn de qualitat controlada d’Andorra. D’aquesta manera, en aquest nou espai virtual el consumidor pot trobar tota la informació del sistema de cria, així com dels punts de venda (carnisseria al tall i de lliure servei) i establiments de restauració on es pot adquirir o degustar la carn comercialitzada per la societat. Martínez ha subratllat que la intenció és “facilitar al màxim el coneixement del producte i fer-lo al més accessible possible”. A la mateixa pàgina web també es pot consultar la traçabilitat de la carn que es ven als supermercats. La gamma actual de safates que es comercialitzen compta amb més de 50 referències diferents corresponents a totes les categories de carn (boví, oví i equí) i també als menuts respectius (fetges, llengua, etcètera).

carn d'andorra
Ramaders d'Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte