Diari digital d'Andorra Bondia
Representants de les cuidadores es van reunir amb la directora general d'igualtat, feminismes i cures de la Generalitat.
Representants de les cuidadores es van reunir amb la directora general d'igualtat, feminismes i cures de la Generalitat.

La Inspecció constata ús fraudulent de contracte en Suport Assistencial


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Sindicat SAD

“Aniré amb taca-taca però seguiré denunciant”, afirmava en aquestes pàgines la Inès Romero fa unes setmanes: treballadora del servei d’assistència domiciliària (SAD) empleada per l’empresa Lleida Assistencial (posteriorment, Suport Assistencial, a qui el Consell Comarcal de l’Alt Urgell va encomanar el servei), havia estat víctima d’un accident laboral primer i d’un acomiadament a posteriori. De moment, ha obtingut una victòria inicial: la Inspecció de Treball constata irregularitats denunciades, per ella en aquest cas, però també per altres treballadores (des del 2018), entre les quals que “ha utilitzat fraudulentament” el contracte per obra i servei. Imposa, en aquest sentit, que l’empleada obtingui “la condició automàtica de treballadora indefinida”. 

L’empresa té l’opció, no obstant això, de presentar recurs.  També l’empleada té en marxa processos contra l’empresa davant instàncies judicials. 

Entre les altres irregularitats  denunciades, la Inspecció conclou que “no es registra la jornada laboral, atès que no existeix el document al centre de treball”, cosa que impossibilita el control horari de la plantilla. Per aquest fet, inicien una acta per una infracció greu en matèria laboral. 

D’altra banda, i respecte a l’accident sofert per la treballadora (li va caure a sobre la usuària, una dona d’edat avançada i mobilitat molt reduïda) la conclusió de l’organisme   és que no ha quedat acreditat documentalment que la treballadora hagués realitzat la formació de riscos laborals necessària, que l’empresa no va elaborar l’informe intern de l’accident i que Suport Assistencial no va tampoc avaluar els riscos que comportava el lloc de feina ni es van establir mesures preventives i correctives per evitar precisament un accident. En aquest sentit, la treballadora  havia exposat reiteradament a l’empresa, explicava en entrevista amb el BonDia, que en aquell domicili les condicions de seguretat no eren les adients, ni per a ella ni per a la persona sota la seva cura. L’accident, insistia, hauria estat del tot evitable si algun responsable de l’empresa s’hagués passat per allà com reclamava i hagués demanat a la família de la usuària els canvis necessaris: a l’origen de l’accident va estar una superfície de marbre protegida amb cartrons i tovalloles  en la qual una persona d’edat avançada i problemes per moure’s no va tenir possibilitats d’agafar-se, en relliscar, i va caure sobre la cuidadora, que va patir diverses fractures, va necessitar dues intervencions quirúrgiques i una llarga baixa laboral.  Que li detectessin i reconeguessin el veritable abast de les lesions és una altra llarga lluita de la Inès Romero. 

Sumar incògnites
Aquesta decisió en favor de les treballadores de l’empresa lleidatana arriba coincidint amb l’arribada de l'empresa Sumar per fer-se càrrec del servei d’atenció a domicili per decisió del Consell Comarcal. Precisament el Butlletí Oficial de la Província de Lleida publica la decisió de l’ens comarcal. 
El canvi en el prestador del servei, no obstant això, obre importants incògnites, entre les quals quina serà l’empresa que hauria de reabsorbir les treballadores acomiadades (hi ha més casos pendents de la Justícia) si en els processos finalment obtinguessin la raó. 

inspecció
ús fraudulent
contracte
Suport Assistencial

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte