La interconnexió elèctrica amb Espanya estarà enllestida de cara al 2030. Així es desprèn del calendari exposat pel director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, que va avançar que s’està en contacte i ja es disposa de documents per a la futura signatura entre Red Eléctrica d’Espanya i la parapública andorrana que “està a punt de caure”. Un cop les dues companyies signin el conveni, es traurà el concurs per endegar els treballs, que es calcula que s’allarguin entre tres i quatre anys, o més concretament, entre 40 i 45 mesos. Segons Moles, un cop se signi el conveni, pel qual hi ha “voluntat i interès per les dues parts”, s’engegaran les obres “molt ràpidament”, de tal manera que estaran enllestides de cara al 2030.
Moles va confirmar que serà FEDA qui assumeixi el cost dels treballs, vist que Andorra és la principal beneficiària, i es calcula que el cost d’aquests oscil·li al voltant dels 17,5 milions. Inicialment, quan es va projectar el 2021, es va xifrar en 14,5 milions d’euros, però més recentment, l’any passat, es va actualitzar i s’hi sumen al voltant de tres milions més. El director general de FEDA va detallar, però, que serà Red Eléctrica d’Espanya qui liciti les obres que es facin en territori espanyol, “seguint les normes europees”, mentre que els treballs a la part andorrana els licitarà FEDA. Val a recordar, en aquest sentit, que el projecte preveu la modificació de l’actual interconnexió mitjançant la línia Adrall-Margineda 110 kV per un doble circuit de 220 kV des d’Adrall fins a la frontera amb Andorra, i també la construcció de noves posicions i modificacions en l’arribada a Adrall de les línies Adrall-Llavorsí i Adrall-Cercs. A més també es construirà, que és el que licitarà FEDA, una estació receptora a la frontera del riu Runer, en 220 kV, que servirà per a la recepció de l’energia procedent de la nova interconnexió, i un doble circuit des d’aquesta fins a l’estació receptora de la Margineda.
La nova línia d’alta tensió “fa falta”, va reconèixer Moles, encara que no immediatament. “Actualment tenim marge de creixement”, va explicar, i per tant el tema no és “crític, crític”, però sí que és important avançar. Permetrà incrementar la capacitat d’intercanvi entre sistemes elèctrics, donar resposta a la demanda creixent interna i contribuirà a mantenir els bons indicadors de qualitat de subministrament. En aquest sentit, quan el Consell de ministres va donar llum verd al conveni amb Espanya per fer aquesta interconnexió a finals del 2024 des de l’Executiu es va exposar que s’espera que en la pròxima dècada es produeixi un creixement moderat però continu de la demanda elèctrica, tenint en compte el desplegament dels plans de descarbonització per impulsar l’electrificació del transport i la renovació dels sistemes de calefacció.
Val a recordar que es parla de la interconnexió de l’alta tensió amb Espanya des del 2006 i que els respectius consells de ministres no hi han donat el vistiplau fins molt recentment, el novembre del 2024 Andorra, i el març d’enguany, Espanya.