La greu situació provocada per la Covid-19 a la Llar de Sant Josep, que hauria provocat ja la mort de cinc dels residents, ha fet que la Intersindical-CSC s’afegeixi a la reclamació que la Generalitat intervingui la residència, tal com acaba de fer amb la de Tremp. Se suma a la demanda expressada ja fa uns dies pel grup municipal de la CUP. El sindicat respon així a les trucades rebudes per treballadors del mateix centre (tres treballadores i una voluntària, especifiquen) explicant que estan “desbordats” per la situació que es viu al centre, de titularitat privada, gestionat per una ordre religiosa.
El brot, que ha afectat una seixantena dels 78 residents, així com 14 treballadors i una religiosa (i va obligar a traslladar 25 dels padrins a Puigcerdà), hauria deixat els recursos per atendre els ingressats sota mínims, amb un personal que molt difícilment es pot substituir amb els voluntaris que s’hi han enrolat, consideren des del sindicat. “Rebem trucades de treballadors dient que no se’n surten”, explica el portaveu del sindicat a l’Alt Pirineu, Xavier Munt. “Per molta bona voluntat que posin les religioses i els voluntaris, un brot d’aquesta malaltia necessita personal mèdic i d’infermeria” ben preparat per fer-hi front.
La proposta de la Intersindical-CSC i la CUP és que el departament de Salut es faci càrrec de la gestió del centre de manera temporal, amb un especialista en epidemiologia i en gestió a la direcció i aportant el personal mèdic i d’infermeria necessari, així com reestructurant el servei. “La Intersindical pensa que sense ajuda externa per part de les administracions no es podrà millorar la qualitat assistencial ni les condicions laborals de les treballadores”, apunta la carta enviada a Salut. “No entenem com s’ha intervingut la de Tremp i aquí encara no han actuat”, indica el portaveu del sindicat.
Crides per contractar
Des de la Llar es va fer alguna crida per contractar personal, una oferta que va circular per les xarxes socials. Un dels problemes afegits és que a la Seu i comarca en aquests moments no hi ha personal disponible, recorda Munt. De fet, la Fundació Sant Hospital va veure també compromesos els seus recursos amb el brot intrahospitalari que va viure durant les darreres setmanes.
La CUP va denunciar el que consideren “mala praxis” en l’origen del brot, amplificada pel que ells qualifiquen d’“excessiva tolerància del govern municipal”. La nota feta pública per la formació anticapitalista recollia que “segons ha informat el delegat de la conselleria de Salut per a la coordinació als centres socials residencials de Lleida i Alt Pirineu i Aran, Jesús Sánchez, no hi va haver cap sectorització dels espais entre unitats de convivència fins a l’esclat del brot i la intervenció dels professionals de Salut”.