La vaga general convocada per ahir a Espanya va tenir un seguiment dèbil al Principat, i va repetir les xifres de la mobilització del 29 de març passat.

En aquesta ocasió, però, una cinquantena de persones es van concentrar davant l’ambaixada espanyola per mostrar el seu rebuig al rescat dels bancs, que s’està traduint en retallades en els serveis públics. El secretari de la secció a Andorra de la Federació d’Ensenyament exterior de CCOO, Pedro Medina, va indicar que hi ha moltes circumstàncies que fan que la gent decideixi no fer vaga però que no li impedeix assistir a l’acció de protesta.
En tot cas, les mobilitzacions es van deixar sentir. Al sistema educatiu espanyol, el seguiment de la vaga va rondar les xifres de l’anterior convocatòria, el passat mes de març, i es va situar al voltant del 23%. L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Alberto Moreno, va destacar la gran diferència entre el personal funcionari i el laboral. Mentre que un 40% dels primers van secundar l’aturada, l’afectació en el segon col·lectiu va ser pràcticament inexistent, amb xifres inferiors al 10%.
Medina va exposar que l’aturada es va desenvolupar segons les previsions, ja que d’una banda treballar a l’exterior fa una sensació d’allunyament de la realitat espanyola i, de l’altra, la majoria són funcionaris i no pateixen tant l’amenaça de perdre la feina, a part que tenen un sou superior. Tot i així, destaca que les circumstàncies han empitjorat en el darrer any i mig, amb un augment d’hores de feina i reducció del salari, encara que accepta que no estan en una situació de “desesperança”.
Quant a la missió diplomàtica al Principat, el seguiment de la vaga va ser mínim. Tant al consolat com a les conselleries tots els empleats van anar al lloc de treball, mentre que a la cancelleria un 20% va secundar l’aturada.
A correus el seguiment també va ser molt similar a la mobilització del març. El delegat sindical de Correos, Javier González, va assenyalar que dels gairebé 50 assalariats d’aquesta empresa pública que treballen al Principat, entre un 10% i 20% van fer vaga. Així, a la Massana, Andorra la Vella i Encamp hi va haver personal que no va anar al lloc de treball, i va ser aquesta última parròquia la que va registrar una incidència important, ja que el 50% de la plantilla es va unir a la mobilització.
Però si alguna diferència hi ha entre aquesta convocatòria i les anteriors és que el camió de distribució no va arribar al Principat (i per tant tampoc va poder sortir), un fet que altres vegades no havia passat. Això va fer que el repartiment es veiés totalment afectat i va limitar la tasca dels treballadors de Correos que no van fer vaga. Es preveu que aquest servei es restableixi avui amb normalitat.
El delegat sindical de Correos va assenyalar la particularitat d’Andorra, que fa que el seguiment de la vaga no sigui massiva, a diferència d’Espanya, on es va arribar al 92%. González va apuntar a la desconnexió de la realitat del país veí i a l’ambient que es viu a Espanya (en què els comerços estan tancats i on circula informació sobre l’aturada) com els motius per a la poca mobilització.
Els treballadors de Correos denuncien la falta d’inversió de l’empresa, que fa que no es cobreixi personal de vacances, cosa que provoca problemes amb el repartiment, i l’ajornament en la instal·lació dels equips informàtics. A més, els eventuals veuen reduïts els contractes, els treballadors han patit retallades en la paga extra i l’antiguitat, i s’ha apuntat que les jubilacions no es cobriran, a més de l’impacte que té la reforma laboral en els nous empleats. González va concloure que la mobilització és una expressió de rebuig als intents d’acabar amb els fonaments que han costat 30 anys de construir i es va preguntar “¿què serà de l’educació i la sanitat, de la justícia i dels nostres fills?”.
Aquestes opinions es van tornar a sentir entre els concentrats davant l’ambaixada (majoritàriament treballadors de l’ensenyament). A les pancartes s’hi llegia consignes com “Ens deixen sense futur. Hi ha culpables. Tenim solucions” o “Rescaten bancs, desnonen persones”. Medina va indicar que la flexibilització de les plantilles a l’administració pública va “omplint el got de la paciència” i va lamentar que això no tingui cap impacte positiu ja que el deute i l’atur continuen creixent. Participants en l’acció van criticar que la mala gestió del Govern s’ha traduït en retallades a l’educació i sanitat. Per aquest motiu assenyalen la vaga com a única sortida. Altres destacaven la pèrdua dels drets aconseguits en els últims 20 anys i argumentaven el poc seguiment per la voluntat d’evitar traslladar a Andorra el que passa a Espanya.
Medina, que va afegir que li hauria agradat que Andorra hagués participat en una mobilització a escala europea com aquesta, va anunciar noves accions de cara el futur. L’ambaixador espanyol va rebre una representació dels concentrats.

Les línies de transport públic cap a Espanya funcionen amb serveis mínims però sense problemes

Les línies de transport de viatgers cap a ciutats espanyoles van funcionar amb serveis mínims. Tot i així, no es va registrar cap incidència destacable. Des d’Autocars Nadal, que gestiona els autobusos que es desplacen fins a Barcelona i a l’aeroport d’aquesta ciutat, van fer dos serveis des de Barcelona (a les 8.15 i a les 20.45) i dos més des d’Andorra (a les 11.15 i a les 18.15). Des de la companyia van exposar que els viatges s’havien desenvolupat amb normalitat.
Des de Viatges Montmantell es va informar que el servei cap a Lleida i l’estació de l’AVE es va realitzar amb vehicles sense retolar perquè passessin desapercebuts pels piquets. A més a més, com que es va registrar poca demanda, es van traslladar els passatgers amb furgonetes i un servei es va anul·lar perquè no s’havia fet cap reserva. Pel que fa a la línia que uneix la Seu d’Urgell amb Andorra, no es va detectar cap incidència.