Diari digital d'Andorra Bondia
Fraissinet en la roda de premsa telemàtica celebrada aquest matí.
Fraissinet en la roda de premsa telemàtica celebrada aquest matí.

La junta de la Creu Roja oficialitza la reincorporació de Fernández


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Creu Roja Andorrana

El vicepresident de la Creu Roja Andorrana, David Fraissinet, ha comparegut aquest matí per anunciar el retorn del director general de l'entitat, Jordi Fernández, després de prop de sis mesos d'excedència a causa de les queixes internes d'algunes treballadores que l'acusaven d'assetjament. Segons Fraissinet, Fernández torna "perquè hem pres la decisió que havíem de prendre". Una decisió que és únicament responsabilitat de la junta i que ha comptat amb la unanimitat de tots els seus membres, ha remarcat, tot i que ha reconegut que no podia fer extensiva aquesta unanimitat a tots els treballadors perquè "no tothom pot pensar el mateix". La seva tornada és amb efecte immediat ha indicat, de manera que des d’avui torna a assumir les seves funcions amb la col·laboració dels responsables de cada servei i sota la supervisió de la Junta. També ha afegit que la junta mai ha tingut cap element per iniciar accions penals contra Jordi Fernández.

Pel que fa a les treballadores que van fer arribar la queixa a través d'una carta i preguntat sobre l'acompanyament que s'havia fet a les mateixes i si actualment segueixen a la Creu Roja, Fraissinet ha dit que no en donarien detalls per continuar preservant el seu anonimat ja que la missiva la van fer arribar "sense noms". Ara bé, ha assenyalat que li han donat a l'assumpte "la importància que li havíem de donar" i han escoltat les persones: "s'ha cregut sempre a tothom, no només la versió del director, però després de l'anàlisi, s'ha cregut que havia de tornar". 

A partir d'aquesta escolta i per oferir solucions adequades a problemàtiques d'aquest tipus i vetllar per un entorn laboral respectuós per a totes les persones que hi treballen, l'entitat ha redactat un protocol específic "molt complert" per prevenir aquestes situacions i donar curs a reclamacions o denúncies. Segons el vicepresident, d'aquesta manera es podrà combatre qualsevol tipus de discriminació, garantint condicions de treball que evitin l’assetjament de qualsevol tipus i que promogui una igualtat efectiva. Fraissinet ha donat a entendre que en la redacció del mateix hi ha participat algun dels juristes que formen part de la mateixa junta.

Durant tot aquest temps, en concret des del passat mes de setembre, l'entitat, acompanyada per l'empresa Lidera, ha fet un treball d'anàlisi interna que ha permès escoltar tots i cadascun dels treballadors de la Creu Roja, de forma personal o bé mitjançant els caps d’àrea. Aquesta anàlisi ha implicat tots els serveis i àrees, i ha comptat amb la col·laboració d’un centenar de persones. Mitjançant entrevistes personals, enquestes i reunions s’han pogut detectar els punts forts i les àrees de millora de l’organització. La conclusió és que cal iniciar una nova etapa basada en nous reptes i projectes, sempre sota el compliment dels principis fonamentals que regeixen l’entitat i en resposta a les necessitats de la població andorrana.

La finalitat d'aquesta nova etapa és adaptar l’estructura de l’organització a les necessitats actuals i futures de la mateixa i també de la societat. S’inicia mitjançant un nou projecte anomenat “Endavant tots junts”, que comptarà durant gran part de l’any amb l’acompanyament de l’empresa Lidera. Té com a objectiu definir, dissenyar i implementar una estratègia que ajudarà a millorar la comunicació interna, implicar l’equip en les decisions que el concerneix i implementar una direcció més participativa. Durant els pròxims mesos es definiran de manera transversal els procediments interns que han de permetre arribar a una millor eficiència i que s’han de traduir en un millor servei per a la societat en general. Segons ha dit, el procés participatiu per definir la Creu Roja que es vol durarà sis mesos i la resta de l'any es començarà a implementar el projecte.

D’una vintena a més de 100 empleats en dos anys
La dimensió de la Creu Roja Andorrana ha crescut exponencialment des del 2019. Així, si fa un parell d’anys la plantilla estava integrada per una vintena d’efectius ara en són més d’un centenar, a més de 600 voluntaris i 4.000 associats. I no s’ho esperaven pas, ha compartit avui Fraissinet, però la pandèmia, que està deixant de ser conjuntural per convertir-se en estructural, ha canviat radicalment la situació. I si a l’octubre es pensaven que haurien de quedar-se amb uns 50 o 60 treballadors, amb les noves variants ha calgut de nou reforçar serveis com ara els stop labs i els cribratges poblacionals. “Els equips s’han bolcat a gestionar la pandèmia”, ha fet notar, i a situacions derivades de la mateixa, com ara la botiga solidària, que actualment atén entre 70 i 80 nuclis familiars. A això se li ha de sumar la cobertura de noves necessitats, com ara la gestió dels dos centres de dia que tenen ja una cinquantena d’usuaris, una àrea que “es vol seguir potenciant”, ha assegurat. I tot plegat sense oblidar els serveis més tradicionals, com ara el transport sanitari i la teleassistència, un projecte que des de fa quatre o cinc anys experimenta un creixement orgànic i “n’estem satisfets”. La majoria d’aquestes accions es realitzen amb estreta col·laboració amb les administracions, ha recordat Fraissinet. I ha conclòs que la Creu Roja posa tots els mitjans per donar continuïtat al servei que fa a la societat andorrana. 

 

junta
Creu Roja
Fernández

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte