Diari digital d'Andorra Bondia
L’escola bressol Conxita Mora Jordana, ubicada als Serradells.
L’escola bressol Conxita Mora Jordana, ubicada als Serradells.

La majoria de taxes i preus públics es mantindran congelats el 2021


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Agències

Els comuns mantindran congelats la majoria dels preus públics, taxes i impostos de cara a l’any que ve. Algunes corporacions atribueixen la mesura a la crisi originada per la pandèmia de coronavirus. D’altres, consideraven ja abans de l’esclat de la Covid-19 que la situació aconsellava no afegir més càrrega a la ciutadania. Entre les novetats pel 2021 hi ha la incorporació de la taxa de tinença de gossos per part d’Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria.

Analitzant comú per comú, el d’Andorra la Vella no aplicarà cap increment d’impostos i taxes. El principal canvi en l’ordinació tributària per a l’any que ve és la incorporació de la taxa de tinença de gossos que ja s’ha comentat (i que tindrà un preu anual de 25 euros per animal). Quant als preus públics, es mantenen pràcticament tots invariables. En aquest cas, les novetats són la inclusió de les analítiques per al genotipatge dels gossos (que tindrà un cost de 28,22 euros tot i que durant els vuit primers mesos de l’any serà gratuïta) i dos nous serveis al centre esportiu dels Serradells (les classes dirigides en línia i el servei d’entrenador personal).

De la seva banda, el Comú d’Escaldes-Engordany ha avançat que “en principi” no hi haurà increments en l’ordinació tributària i els preus públics que està previst aprovar en el primer consell de Comú de l’any que ve, que s’espera celebrar durant la segona setmana de gener. La corporació defensa que no s’ha d’augmentar la pressió sobre la ciutadania i menys en el context de crisi actual. Des del Comú també s’ha anunciat que en els preus públics i taxes i impostos pel 2021 s’han previst nous conceptes.

Pel que fa Encamp, el Comú ha decidit no apujar cap dels impostos l’any que ve arran de la situació de crisi mentre que manté la majoria de taxes a excepció de les guardes comunes i la creació d’una de nova per a la gestió de l’abocador del Maià. Amb relació als preus públics, tan sols s’aplica un increment als aparcaments, on es fa una actualització de preus. D’aquesta manera, els primers 15 minuts passaran de 0,53 a 0,57 euros però, d’altra banda, tots els usuaris de la targeta e-parq tindran una primera hora gratuïta a tots els pàrquings comunals. A més, es modifiquen les tarifes  dels vehicles especials a l’aparcament de Terres Primeres (per exemple la tarifa de 15 minuts passa de 0,67 a 0,72 euros) i a Prada de Moles es permeten estacionaments de caravanes, furgonetes o autocaravanes de fins a sis metres (fins ara estava limitat a cinc metres). També s’introdueixen canvis a la vinyeta (es dona dret a estacionament a les zones B i C i s’elimina l’obligatorietat de residència al mateix carrer o zona). A l’últim, als preus públics s’inclou la possibilitat de compra de les bosses de ràfia tricompartimentades per a la recollida selectiva (5 euros), el servei d’analítica per a l’ADN dels gossos (28,50 euros tot i que estarà bonificat al 100% els primers vuit mesos) i la venda de sacs de sal de desgel, que passen a costar 4,5 euros.

A la Massana, els preus públics i les taxes no s’incrementaran. Des del Comú van recordar que aquest era un compromís electoral que es complirà fins a finals del mandat. Impostos com el Foc i lloc no s’apuja des del 2007. També es va posar en relleu que s’han afegit descomptes que fins ara no existien, com per exemple el que va adreçat a les famílies monoparentals. La Massana també incorporarà per a aquest 2021 la taxa de tinença de gossos. De la mateixa manera, el Comú de Sant Julià de Lòria remarca que els preus públics es mantindran l’any que ve per la situació de pandèmia.

D’altra banda, el Comú d’Ordino exposa que la voluntat ha estat no incrementar tarifes i sosté que les que s’han apujat ho han fet poc i no tenen una repercussió important en el ciutadà. Aquesta decisió, exposa, implica un esforç “important” del Comú ja que si bé els preus no s’incrementen els dèficits dels serveis prestats sí que ho fan. És per això que “aquests dèficits s’han d’assumir des de la llei de transferències en detriment d’inversions o altres despeses”, apunten. Així doncs, entre els preus públics que sofriran un encariment hi ha l’escola bressol, que s’apujarà un 1,5%. La pensió completa, per exemple, passarà de 376,7 a 382,36 euros. Quant a les taxes i altres impostos destaca la taxa per l’atorgament de llicències urbanístiques, que s’incrementaran un 3,5%.

Canillo no va avançar si preveu variacions per al 2021. Aquest punt s’ha d’aprovar demà en consell de comú.

preus públics
taxes
impostos
comuns
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic