Diari digital d'Andorra Bondia
"No a la dictadura sanitària", "Per la llibertat", "Som molts, no som 50", "No és una vacuna, és una cacuna", "No som esclaus", "Andorra és del poble", "Els nens no es toquen" i, finalment, "Benazet, dimissió".
"No a la dictadura sanitària", "Per la llibertat", "Som molts, no som 50", "No és una vacuna, és una cacuna", "No som esclaus", "Andorra és del poble", "Els nens no es toquen" i, finalment, "Benazet, dimissió".
La consellera general Carine Montaner assegura que la manifestació s'ha convocat de forma "espontània" però ha exercit en tot moment de líder dels concentrats.
La consellera general Carine Montaner assegura que la manifestació s'ha convocat de forma "espontània" però ha exercit en tot moment de líder dels concentrats.
Benazet, tunejat amb un gust dubtós.
Benazet, tunejat amb un gust dubtós.

La 'mani' dels enrabiats: ni passaport, ni distància, ni mascaretaEscrit per: 
M. P. / M. S. / A. L. / Fotos: Màximus

Més d'un centenar de persones es concentren contra el passaport Covid davant del Govern, demanen la dimissió del ministre Benazet i convoquen una nova mobilització per dissabte.

“No a la dictadura sanitària”, “Per la llibertat”, “Som molts, no som 50”, “No és una vacuna, és una cacuna”, “No som esclaus”, “Andorra és del poble”, “Els nens no es toquen” i, finalment, “Benazet, dimissió”. Aquests són alguns dels lemes que van corejar el centenar llarg de persones que es van concentrar a primera hora del matí d’ahir contra el passaport Covid que havia d’aprovar ahir mateix el consell de ministres. La majoria dels concentrats, per cert, sense mascareta i ni molt menys observar en cap moment la reglamentària distància de seguretat. Així que ni passaport, ni mascareta, ni distància.

La manifestació va transcórrer sense incidents, excepte un intent ràpidament avortat de tallar Prat de la Creu i davant d’una discreta presència policial. La consellera general Carine Montaner, que havia compartit dimarts la convocatòria pels seus perfils socials, va insistir que no l’havia convocat ella i que es tractava d’una concentració “espontània”, i va demanar explícitament la dimissió del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, per “dir mentides”. Tampoc va concretar si la manifestació disposava de la preceptiva autorització governativa. La concentració es va allargar més d’una hora i abans de dissoldre’s se’n va convocar una altra dissabte al matí al mateix lloc.

Entre la cartelleria desplegada pels concentrats destacava –i a la vegada impactava– el retrat de Benazet tunejat amb un bigotet inequívocament hitlerià i sota el lema “No volem ministres totalitaris”. Un missatge en la línia de les proclames de Montaner, per a qui Benazet “ha de dir la veritat sempre, perquè per a certes coses és transparent i en canvi, per a d’altres és opac i falta a la veritat”. Per exemple? “Que digui quants dels pacients que han passat per l’UCI estan vacunats, perquè n’hi ha, i això vol dir que la vacuna no protegeix contra les variants més greus del virus.”

Els motius de la concentració eren, per a la consellera general, bàsicament tres: el primer de tots que el passaport és “discriminatori” perquè la vacuna “no impedeix la transmissió del virus”. És el passaport “de la vergonya”, que està provocant segons ella un èxode de residents amb alt poder adquisitiu que “no volen viure en un país que no respecta la llibertat de les persones”. En segon lloc, perquè “no pot ser” que hi hagi gent que perdi la feina “pel sol fet de no estar vacunada”, com li consta que hi ha casos a pistes. I finalment, perquè “no s’han previst indemnitzacions per a les persones que experimenten efectes secundaris greus a causa de les vacunes”. Montaner admet que “fins ara” la pandèmia s’havia gestionat “més o menys bé”, però  adverteix que el passaport ha trastocat l’equació: “Que a d’altres països ho fan? No hem de copiar-ho tot. Per això estem aquí, per reclamar els nostres drets. Però, en quin país vivim!? Ho dic de veritat: jo no reconec la terra dels meus avis en aquest Govern que limita la llibertat de les persones”.

I tu, per què et manifestes?
“De forma indirecta m’estan obligant a vacunar-me. I ho dic jo, que m’he posat la pauta completa, que a la feina treballo amb mascareta i que hi mantinc la distància de seguretat. Però ens estan enganyant, ara resulta que no n’hi havia prou, que ens haurem de posar la tercera dosi. Doncs jo dic no, gent molt pròxima que s’havia vacunat ha perdut la vida per la Covid. Per aquí no hi passo”. Ho diu la Raquel, per a qui l’obligatorietat del passaport li impedirà “ser lliure”. “Em nego que els senyors sobirans d’aquest país decideixin sobre el meu futur i em diguin com he de morir. No són ells qui han de decidir què faig amb la meva vida, ni m’han d’obligar a posar-me una vacuna sense que el metge m’ho hagi receptat. I si és incompatible amb la meva salut?”

Els arguments de la Raquel són similars als que esgrimien la resta dels concentrats i que es resumeixen essencialment en un: el passaport coarta els drets i les llibertats individuals: “No som antivacunes ni negacionistes. Hem vingut a lluitar contra una mesura discriminatòria i que viola la Constitució”. Així s’expressaven la Lídia i l’Ester, cadascuna amb el cartellet fotocopiat que havia repartit un espontani i que revelava la “veritat” que els poders fàctics “oculten” sobre les vacunes, “els fàrmacs experimentals més tòxics i letals de la història” i que ja han provocat, sostenen, “més de 40.000 morts”. “Només que se n’haguessin reportat entre 25 i 50 la vacunació experimental ja s’hauria d’haver suspès”.

I acabem amb el Javi, indignat perquè, diu, “que no pugui anar al gimnàs perquè no m’he vacunat, tot i que vaig passar la Covid i en tinc anticossos, no té cap lògica”. I per què no et vacunes? “És massa recent i s’ha de perfeccionar, no tenim cap garantia i s’ha demostrat que la immunitat va baixant. Tampoc m’he vacunat de la grip des de fa vint anys i mai no l’he agafat. Però, és clar, no vaig per la vida llepant baranes”. I tot i les dades que demostren que els no vacunats es contagien entre sis i deu vegades més que els immunitzats, amb risc molt superior d’acabar a l’hospital, a l’UCI o morint, es blinda amb el recurs infal·lible a la teoria de la conspiració: “Manipulen la informació, m’agradaria que tot fos molt més transparent, i a sobre ara ens endossen als no vacunats la culpa del rebrot. Que ho demostrin, perquè no és gens evident”.

En una cosa tant el Javi com Montaner tenen raó: la millor manera per combatre la desinformació és la transparència absoluta. I no és en absolut transparent la resistència del ministre Benazet a concretar quants dels pacients que han desfilat els últims mesos per l’UCI estaven vacunats, amb l’argument fal·laç que vulnera la intimitat dels malalts. Així és com s’alimenten les fake news, perquè el fàcil és sospitar que si les dades avalessin les tesis de Salut no hauria tingut cap mania a donar-les. Contra la rumorologia i la desinformació, llum i taquígrafs.

Andorra
covid
manifestació
Carine Montaner
benazet
Piqué
Comentaris: 14

Comentaris

Sobre el comentario sin mascarilla ni distancia Habéis estado un fin de semana en la Av.Meritxell? A no claro que los que tienen fiesta el fin de semana prefieren irse de aquí o quedarse en su casa para evitar el aglomeramiento.
Tots cridant i xiulant en "castellà" i sense mascareta, després li foteu la culpa als vacunats per rentar la vostra conciència, sou de lo pitjor...
Ep que us deixeu alló de: Esa ola, como mola!
Es que no us canseu mai de trobar excuses al vostre comportament egoista i miserable? No porten mascareta la majoria (ni la Montaner) i esteu cridant, xiulant i babejant rabia. Si aixó us sembla una manifestació correcta es que després de quasi dos anys no teniu ni p... idea. Estic segur que cap dels que hi eren han perdut un èsser estimat proper o conegut. Sra. Montaner és vosté qui hauria d'haver donat una bona imatge i s'ho ha passat tot pel forro. Així que suposo que vosté tampoc coneix a ningú que hagi hagut de morir sol sense acomiadarse de la seva família, i suposos que els nostres grans que van morir a la primera onada també se la suen...quina poca vergonya i humanitat
Són uns irresponsables, per salut pública cal demanar-ho.
Quina falta de respecte a totes les persones que hi han asistit i quina manera d incitar l odi. Vergoña us hauria de fer.
Si si Naia, els que han asistit han demostrat un respecte TOTAL tan pel virus (gairebé tots sense mascareta) com per la llegua del país (el català)
Hem demano quants dels assistents es foten pastilles per domir, somnífers i merdes de farmàcia al cos "cada dia", pero, aix! la vacuna no si us plau que es verí... au, aneu-vos a pastar fang hipócrites.
Ara si que moveu el cul, perque teniu por de que no us deixin entrar als bars i discoteques, però ningú mou un dit, ni pels lloguers, ni per d'altres problemes socials. Ens em begut l'enteniment...La pandèmia ja la tenim TOTS al damunt i som incapaços de fer pinya. Hauriem de ser TOTS contra el virus, ni contra el govern, ni contra els metges ni entre nosaltres. Seguiu fent el rídicul amb o sense mascareta, però els hospitals no s'han buidat precisament gràcies als consells de la Montaner...
El veritable problema des de l’inici ha estat la saturació als hospitals i ho hem viscut al 2020. L’any passat l’economia i tot en general estava molt malament, fins que les vacunes han buidat ela hospitals. La cosa és així i punt. Aquest any l’estiu ha estat millor quasi quasi normal, gràcies a qué? A les normes sanitaries les vacunes. És molt fàcil sortir a queixar-se quan no has mogut un dit i creus que ets més guai o millor o més llest per ser d’una minoría (per mi ho sento de pallassos) i la realitat es que el virus improvisa, els governs improvisen, molta gent a mort (com d’altres coses però aquí parlem del virus) i els pocs que tenim una mica de humanitat i cervell, inclús a desgana hem acceptat la crua realitat de les vacunes, sense sortir de manifestació ni osties. Així que menys plorar i més colaborar, que els que ens hem vacunat amb tot el valor també estimem la llibertat, pero la de veritat, la que s’aconsegueix entre tots. La ciència cura, provat i demostrat i tots anem al metge o ens operem o mediquem etc. Més jugueu amb foc i feu ruqueries com la d’avui i més lluny quedarà la “normalitat”.
Haurieu d’haver viscut l’holocaust tots vosaltres, per tenir dret a penjar aquestes imatges, no teniu vergonya ni humanitat, oportunistes de m.... us hauria d’haver tocat viure aquest terrible moment històric per tenir el dret d’utilitzar aquestes imatges. Massa fàcil teniu la vida ara, i massa ignorància també! Sra. Montaner vergonya hauria de tenir per la manifestació d’avui. No tan sils per les mascaretes sino perque el seu rebany és encara més perillós que vosté mateixa. Si parleu d’extremismes amb les fotos de Hitler l’heu ben cagat. Heu perdut tota la raó que podieu haber tingut. Sou el motiu de perqué l’humanitat no avança, sou el motiu de perque el món no funciona ni funcionará... fer comparacions amb l’holocaust és anar massa lluny
Us felicito per viure en una realitat alternativa, si us plau expliqueu-me com ho feu. Per altre costat us felicito per tenir els ous de comprarar-vos amb els jueus...res més a dir, que ja ho dieu tot vosaltres
Bon dia, si de tot això en dieu manifestació, JA PODEM PLEGAR. Sou una colla de irresponsables que no teniu res al cervell. Cap de vosaltres ha perdut un familiar o amic a causa del virus ????? Doncs semblaria que no !!! Així com que sou uns valents que no voleu vacunes, ni mascaretes i fer tot el que os roti, munteu una ORGIA col·lectiva després de la manifestació (ridícul dir manifestació a la trobada de quatre arreplegats) , hi ha moltes sectes que ho fan per celebrar algun event. Au, que tingueu un bon dia de merda i penseu que no hi ha prou places de UCI per tots vosaltres, o també esteu en contra que us tractin a la UCI si fos el cas !!!!!!!
Aquesta sra. només s'estima ella mateixa. I de la secta que la segueix ni parlar-ne.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic