Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de l’acte organitzat per Acció Feminista d’Andorra amb motiu del Dia de la dona treballadora, l’any passat.
Un moment de l’acte organitzat per Acció Feminista d’Andorra amb motiu del Dia de la dona treballadora, l’any passat.

La manifestació feminista unitària se suspèn perquè afectava el trànsit


Escrit per: 
M.S.C. / M.S. / Foto: Jonathan Gil

La manifestació unitària convocada amb motiu del 8 de març per les tres entitats feministes del país Stop Violències, l’Associació de Dones d’Andorra i Acció Feminista d’Andorra no es podrà celebrar. El fet és que al gener, una de les associacions va informar de la celebració de l’acció al Comú d’Andorra la Vella, tenint en compte que es preveia recórrer des de la plaça Guillemó fins a la Rotonda. Al febrer, el Comú va contestar per carta que tenint en compte que a la parròquia hi ha espais per a vianants, “no s’entén adient utilitzar zones que puguin afectar de forma rellevant el trànsit de vehicles de la part alta de l’avinguda Meritxell”. Així mateix es va convidar l’organització a “proposar un recorregut alternatiu que no suposi afectacions al trànsit”. 
Davant d’aquest fet, i tenint en compte que l’entitat va veure tard la resposta de la corporació, les tres associacions es van adreçar al ministeri d’Interior, que els va autoritzar a celebrar una concentració. Tot plegat ha generat malestar a les entitats convocants. “La conclusió és que ens podem manifestar però sense molestar”, va lamentar des d’Acció Feminista Antònia Escoda. En el mateix sentit es va expressar Vanessa Mendoza, d’Stop Violències, que va alertar que “ens estan retallant moltes llibertats”. I és que Andorra Feminista no entén la petició de variar el recorregut per no afectar el trànsit feta per l’Administració. Afirmen que la part alta de l’avinguda Meritxell té alternatives per a la circulació de vehicles i que la manifestació no estava convocada en una hora punta. Mendoza afegeix que decisions com aquesta són una mostra més que les dones no són una prioritat per als governants al mateix temps que remarca que afecten tota la població en general. “Nosaltres som el reflex de tots aquells que vulguin manifestar una idea contrària a l’hegemònica, que ara és la de la dreta”.
Preguntada sobre la qüestió, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va explicar que des del Comú el que es va fer és limitar-se a plantejar la utilització de la zona per a vianants, on la manifestació pot tenir “el mateix efecte”. Marsol va insistir que es tractava d’una proposta i que no es va pas dir que no. Així mateix va explicar que el Comú va informar Interior que havien tingut aquesta demanda i de la resposta de la corporació, i “a partir d’aquí suposo que és Interior qui s’ha  encarregat de tota la qüestió”. El Comú també ha rebut una carta en la qual s’informa de la concentració a la plaça Guillemó.
Per Acció Feminista d’Andorra, la situació que s’ha donat dona encara més raons per “exigir els nostres drets”. La concentració tindrà lloc avui, a les 20.30 hores, a la Plaça Guillemó d’Andorra la Vella. Sota el lema Exigim els nostres Drets, les diferents entitats llegiran els respectius manifestos. Les convocants fan una crida a la participació i animen a prendre-hi part amb mocadors reivindicatius. En l’acte, només hi intervindran dones i s’anima els homes a escoltar. Donen suport a la concentració unitària l’Institut de Drets Humans d’Andorra i també el Partit Socialdemòcrata, Podem Andorra i Progressistes-SDP. Mendoza va celebrar que “el moviment feminista tingui tota aquesta volada i que sortim al carrer juntes”.
També avui, però a les 15 hores, a la plaça Lídia Armengol d’Andorra la Vella, Acció Feminista d’Andorra celebrarà un acte en què llegirà el seu manifest, amb el qual denunciarà la bretxa salarial, les desigualtats i reclamarà la despenalització de l’avortament i la igualtat.
La Unió Sindical d’Andorra (USdA), el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) i el Sindicat de Personal Adscrit a l’Admi nistració General (Sipaag) també donen suport a les diferents accions previstes per avui amb motiu del Dia de la dona treballadora al mateix temps que conviden els afiliats a prendre-hi part.

Funció Pública volia fer recuperar els minuts invertits en la concentració feminista

Des dels sindicats de l’Administració s’ha denunciat en més d’una ocasió la “incapacitat d’escoltar” del departament de Funció Pública i d’actuar “pel seu compte sense tenir en compte res”, un fet que, tal com va quedar palès ahir,  es dona també respecte a d’altres departaments del Govern. I és que tot i que va acabar rectificant després de rebre més d’una queixa per part d’alguns treballadors de l’Administració, Funció Pública pretenia ahir fer recuperar el temps perdut a aquells treballadors públics que secundessin aquest matí l’aturada simbòlica amb motiu del Dia internacional de la dona treballadora, una aturada que havia estat convocada per l’àrea de Polítiques d’Igualtat del propi executiu.
I és que a través del correu intern, els treballadors de l’Administració van rebre dimecres poc abans de les deu del matí una comunicació de l’àrea de Polítiques d’Igualtat convidant-los a “participar en una aturada oberta a tota la societat com a gest simbòlic d’adhesió a la convocatòria internacional de vaga feminista”, una aturada prevista per avui a les onze del matí davant l’edifici admi-nistratiu del Govern. La sorpresa de bona part dels treballadors públics va arribar però ahir, quan poc després de les dotze del migdia i sota l’encapçalament de Dia internacional de les dones treballadores els va arribar un segon missatge, en aquest cas des de Funció Pública, amb el text següent: “Amb relació amb la proposta de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, amb motiu del Dia internacional de les dones treballadores, convidant el personal de l’Administració general a participar en una aturada oberta a tota la societat com a gest simbòlic d’adhesió a la convocatòria internacional de vaga feminista, que tindrà lloc demà 8 de març, a les 11.00 hores, davant l’edifici administratiu del Govern, informar-vos que totes les persones que hi participeu haureu de recuperar el temps d’estada en aquesta aturada durant el dia de demà.” Davant la sorpresa i queixa d’alguns empleats i per la contradicció davant el fet que la convocatòria era d’un altre departament del mateix executiu, Funció Pública va enviar un segon correu, encara no tres hores més tard, per “deixar sense efecte” la primera de les comunicacions.

manifestació
feminista
suspèn
afectava
trànsit
perquè
Comentaris: 4

Comentaris

Ha fet bé govern. A veure si ara aquí també es posarà de moda tallar carreteres. Concentració i que llegeixen manifest però manifestació i afectar trànsit a part d’emprenyar a qui no hi vol participar, perd credibilitat a les seves revindicacions.
A poc a poc el comunisme amenaça Andorra. Espanya ja és invivible i cogoverna Podemos. Tot el meu suport a Govern.
Andorra té un govern inutil i liante, lo que es pitjor que el comunisme...
A veure si també fem el mateix amb les manifestacions de celebracions esportives, de casaments,.... A part de molestar tallant el transit, tenim el soroll de les botzines.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic