Diari digital d'Andorra Bondia
La caminada va arrencar a la plaça de la Rotonda i va recórrer Meritxell i Carlemany fins a la plaça Coprínceps.
La caminada va arrencar a la plaça de la Rotonda i va recórrer Meritxell i Carlemany fins a la plaça Coprínceps.

La marxa popular contra la violència de gènere aplega unes 50 persones


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

“Exigim mesures reals i efectives contra les violències cap a nosaltres, les dones.” Aquest és un dels missatges que la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza, va llegir al final de la marxa popular amb motiu del Dia internacional per l’eliminació de la violència envers les dones, que va aplegar unes 50 persones. La iniciativa es va celebrar ahir al matí i per primera vegada va recórrer les avingudes Meritxell i Carlemany, des de la plaça de la Rotonda fins a la plaça Coprínceps. Enmig de l’expectació, la sorpresa i la solidaritat d’alguns dels visitants i gent del país que es passejaven per l’eix comercial, els participants van desfilar sota una gran pancarta on es podia llegir 25-N Andorra. Prou violències i d’altres  amb missatges al·lusius al dret a l’avortament.  

El manifest que es va llegir al final de la caminada posava l’èmfasi en la necessitat que hi hagi més serveis legals, socials administratius i econòmics per lluitar de forma efectiva contra aquesta problemàtica, i reclamava que “les violències masclistes siguin una prioritat a l’agenda política i es tractin com el que són, un problema de salut pública”. 

“És important començar a prendre els carrers i que el 25 de novembre es visibilitzi aquí al país.”, va assenyalar Mendoza en declaracions als mitjans. També va insistir que no hi ha cap servei especialitzat a Andorra en violències sexuals i que a més estigui operatiu les 24 hores. Per aquest motiu, va dir que els protocols dels diferents organismes implicats a tractar el problema “no serveixen de gaire si no hi ha equips darrere que els portin a terme”. Quant a la polèmica suscitada per les paraules del Copríncep episcopal pel tema de l’avortament, la presidenta d’Stop Violències va dir que “les declaracions del bisbe no ens les prenem seriosament, perquè això s’ha d’acabar, tant se val si hi ha un Copríncep episcopal o no”. En la seva opinió, s’han de trobar les fórmules perquè les dones “tinguem els nostres drets” i “l’avortament és un dret humà i una qüestió de salut pública”.

Per la seva banda, la representant d’Acció Feminista d’Andorra, Antònia Escoda, va assenyalar que donen “ple suport a les nostres companyes que porten molt de temps organitzant-ho i picant pedra”. En aquest sentit, va assenyalar que “la violència contra les dones és una xacra que s’ha d’eliminar”. Escoda va dir que trobava a faltar representants dels grups polítics, però com que darrerament hi ha hagut “molta polèmica amb el coprincipat per la qüestió de l’avortament, potser per això no s’han volgut mullar”. Al seu parer, “ara que anem a eleccions del que es tracta és que els partits es posicionin”. A Acció Feminista “el que ens agradaria és que integressin tot el que portem al manifest feminista i que diguessin què en pensen”. 

La marxa popular va comptar també amb el suport de l’Associació de Dones d’Andorra i de cinc membres del col·lectiu feminista Marea Verde Barcelona.

L’ADA atén set dones maltractades el 2018

El Punt d’informació a la dona de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) ha atès des que va començar l’any fins ara set casos de maltractament envers les dones. Així, la mediadora social de l’entitat, Elvira Geli, destaca com un dels més greus que han rebut aquest any, el d’una noia que va denunciar haver estat violada per un bomber, i en aquest sentit lamenta que la justícia vagi molt a poc a poc i encara no s’hagi resolt res al respecte. També comenta que és habitual el perfil d’una dona que “aguanta fins al màxim” i quan planteja la separació l’home “no ho tolera” i la situació s’agreuja. Quan els arriba la consulta, solen acompanyar la dona a l’equip d’atenció integral del Govern, ja que es considera que és on pot ser atesa de manera més ràpida possible i en tots els àmbits en què necessiti ajuda, ja sigui econòmica, psicològica o legal, entre altres. En aquest sentit, Geli reivindica la col·laboració entre entitats. En total, el Punt d’informació ha rebut 90 persones aquest 2018. Els casos més freqüents tenen a veure amb l’àmbit laboral i també s’estan trobant darrerament moltes persones que els plantegen dificultats relacionades amb l’habitatge. 

marxa popular
violència de gènere
aplega
50 persones

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte