Les facilitats de mobilitat és una de les principals oportunitats que ofereix l’acord d’associació amb la Unió Europea per als joves, encara que caldrà que les polítiques públiques acompanyin. En contraposició, un dels principals riscos és la fuga de talent andorrà. Així ho ha exposat la presidenta del Fòrum Nacional de la Joventut (FNJA), Lisa Cruz, en declaracions a la premsa just abans de presentar les principals conclusions d’un estudi sobre els impactes de l’acord en la joventut. 

De fet, el de la mobilitat és un dels aspectes que més preocupa els joves andorrans, i en aquest punt, l’acord facilitaria els tràmits per anar a estudiar fora, per exemple, però també per tenir oportunitats laborals. I en l’aspecte educatiu, que es facilitin els tràmits per poder estudiar fora d’Andorra i amb les mateixes tarifes que qualsevol altre estudiant europeu és un plus, tot i que “la part xula”, que són els programes d’intercanvi com l’Erasmus o l’Horizon, dependrà de si el Govern de torn si vol adherir o no. 

Altres oportunitats que ofereix és en l’àmbit de l’emmancipació, on s’emmarca la xarxa Eures, que facilita la recerca de feina a nivell europeu. I també, fruit de la diversificació econòmica que ha de facilitar, hi ha “el potencial per trobar feina a Andorra en àmbits que avui no existeixen”.

Aquestes i d’altres conclusions s'han presentat al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, en un acte que ha acollit una trentena de joves preocupats per l’acord d’associació i pel seu impacte. Tant l’Alícia com la Sandra, dues de les joves que s'han atansat a la presentació, han explicat que hi assistien per conèixer una mica les oportunitats que ofereix l’acord per als joves, especialment a nivell laboral, ja que consideren que fins ara la informació “no s’ha facilitat”, sinó que l’han hagut d’anar a buscar i els inputs són diversos.

El d’aquest vespre era un primer acte per intentar posar llum sobre com afectarà l’acord concretament sobre la població juvenil. Era una demanda sorgida del propi col·lectiu, i es preveu que en els propers mesos se celebrin altres actes més específics per àrees temàtiques, potser seguint els eixos del propi Pla Nacional de Joventut o potser en funció dels interessos que expressin els joves. Que ningú s’esperi, però, una conclusió clara sobre si és més favorable o més perjudicial, avui i en els propers esdeveniments es presentaran impactes però cap conclusió, que ha de ser “cada jove” qui l’adopti segons el seu context, tal i com ha assenyalat Cruz, que avisava que tampoc tots els impactes es veuran de cop, ja que la implementació de l’acord, d’aprovar-se, serà paulatina i preveu diferents ritmes. La voluntat és “que la informació flueixi” i des d’una “perspectiva juvenil”. L’estudi ha estat realitzat per la Fundació Tàndem Marianao, per encàrrec del FNJA, que entre d’altres considera feina seva facilitar la informació al tomb de l’acord des del punt de vista del jove.