La 28a Mostra Gastronòmica d’Andorra durarà tot un cap de setmana, el 9 i 10 de novembre, i incorporarà un espai gurmet. Aquestes són dues de les principals novetats d’enguany, com va destacar el conseller de Turisme, Esports i Dinamització d’Ordino, Jordi Serracanta, en la presentació de l’esdeveniment que va tenir lloc ahir al matí. A més, seguint amb la línia encetada fa tres anys, la cuina convidada en aquesta ocasió serà la del Japó. D’aquí que un dels xefs participants sigui Hideki Matsuhisa, del restaurant gastronòmic Koy Hermitage de Soldeu.
Serracanta va explicar que el Comú va creure que la mostra es podria ampliar amb “algun complement més”, amb la finalitat de “donar un caràcter gastronòmic al poble d’Ordino durant tot el cap de setmana”. En definitiva, “que la gent quan pensi en gastronomia el mes de novembre pensi en Ordino”. Sobre la continuïtat d’aquest espai gurmet, el conseller va dir que “de moment fa molt bona pinta i la idea és que continuï sent un referent quant a gastronomia”.
Aquest espai gurmet obrirà les seves portes el divendres 8 de novembre a la tarda per als professionals de la restauració, autoritats i mitjans de comunicació, mentre que dissabte estarà destinat al públic en general. Estarà situat a la sala La Buna. En aquest sentit, Marta Riestra, d’Alma Gastrònoma, va apuntar que hi participaran 16 expositors. El xef Diego Gallego, que també té una estrella Michelin, farà una ponència i després hi haurà un showcooking de la mà del xef corporatiu d’Alma Gastrònoma, Andrés Riestra. El dissabte, d’11 a 21 hores hi haurà degustacions, tastos, demostracions i ponències, amb entrada lliure.
Per la seva banda, Andrés Riestra va explicar que s’ha volgut organitzar “una mena de petita fira amb productes de molta qualitat i coneguts a escala internacional, però amb poca incidència a Andorra”. Segons el xef, es tracta “de productes reconeguts com els millors del món, amb premis aconseguits el 2019”. La jornada de divendres servirà també per establir llaços de col·laboració entre productors, distribuïdors i restauradors, va emfatitzar. L’espai tindrà diverses àrees, reservades a les conserves, als vins, a l’arròs i a les ostres, entre d’altres. Mahou i Kramm són els patrocinadors de l’esdeveniment i el Grup Rull, que proveirà del material necessari “per cuinar amb el millor”, va subratllar Andrés Riestra. També hi seran presents altres xefs col·laboradors “que saben fer les coses de manera divertida i fer-les arribar a tothom”.
Pel que fa a la jornada de diumenge, l’“essència de la mostra”, segons el conseller, tindrà lloc a l’Auditori del Centre de Congressos (ACCO), els tiquets ja es poden adquirir al servei de Tràmits, a l’oficina de Turisme i en línia. El preu és de 32 euros si s’adquireixen abans, i de 35 si es fa el mateix dia. En aquest sentit, Serracanta va recordar que l’any passat les entrades es van esgotar quatre dies abans que comencés la mostra. En total, se’n van vendre 370, com aquest any, perquè “volem que la gent estigui còmoda”. Sobre la procedència dels visitants, el conseller va dir que cada vegada hi ha més gent que ve de fora “i són precisament els que compren a l’avança”. I és que l’activitat vol ser un reclam turístic perquè “la gent pugi aquí tot el cap de setmana”, va afegir. Hi participaran vint restauradors, alguns dels quals repeteixen i d’altres hi assistiran per primera vegada.
La Mostra Gastronòmica d’Andorra comptarà, un any més, amb la participació dels alumnes de restauració del Lycée Comte de Foix, que faran de cambrers. Quant a la cursa de cambrers, hi col·laboraran els alumnes de l’escola Vatel i la novetat d’aquesta edició és que es donaran premis en metàl·lic. “Volem que sigui el punt de referència per veure quin és el millor cambrer del Principat”, va concloure Serracanta.