El text de la nova llei de Protecció Civil té redactat negre sobre blanc la recuperació de la figura del sometent, que era  la institució que s’encarregava de vetllar per l’ordre públic i la pau abans de la creació del servei d’ordre, el 1931. Es tractava dels homes o caps de casa majors de 18 anys. Aquesta recuperació, però, no està definida i “és un tema que s’hauria de tractar”, va dir Cristian Pons, director de Protecció Civil.

En el seu dia, l’anterior director, Francesc Areny, amb Xavier Espot com a ministre responsable, van tractar el tema i es va incloure en el redactat de la nova llei. “Però ara s’ha de replantejar al nou Govern”, va dir Pons. Segons el director de Protecció Civil, si s’activés la figura del sometent “no seria similar al concepte d’abans”. Tot i això, Pons s’atreveix a apostar més per tenir “una resposta professional”. Segons ell, de servei d’ordre ja en tenim, “per tant, com en certes emergències potser necessitem més suport, s’ha de buscar quin tipus de suport volem”, va dir. El director de Protecció Civil és més partidari de treure aquest punt de la llei i en lloc de recuperar la figura del sometent, establir una sèrie d’acords amb grups professionals de regions veïnes com els bombers de la Seu d’Urgell o de França, per exemple. 
La figura del sometent “s’ha d’analitzar i s’ha de veure com encaixa. Han de ser andorrans només o residents? És una figura estranya”, opina Pons. 
El director de Protecció Civil remarca que el reforç que es pot necessitar en certes emergències ha de ser professional, perquè segons com  “l’has de formar, vestir i anar reciclant-ho i fer trobades periòdiques per tenir-lo preparat per a quan el requereixes, i quan el necessites després de tot el que has invertit en ell, pot ser no està al país”, explica Pons. Per aquest motiu, el director de Protecció Civil aposta més per la col·laboració de cossos professionals, i per això remarca que aquest tema és un punt de la llei que s’ha d’analitzar i estudiar, “per què ningú posarà en dubte que com a país necessitem pla d’emergència, però reactivar el sometent, pot ser discutible”, va dir. 
Tot i això, Pons remarca que la figura de voluntaris per circuits preventius, com són per exemple els de l’Ultra Trail i d’altres curses i esdeveniments esportius que ja estan registrats pel Govern, són importants per totes les feines que realitzen i una gran tasca de suport.