Diari digital d'Andorra Bondia
 Els nous agents en l’obertura de la 54a promoció de la policia, el 18 de gener passat.
Els nous agents en l’obertura de la 54a promoció de la policia, el 18 de gener passat.

La nova promoció de policia reforçarà seguretat ciutadana i el grup antifrau


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El mes vinent els 13 agents policials de la darrera promoció del cos d’ordre s’incorporaran de manera activa i efectiva, després d’haver passat nou mesos de formació i pràctiques. Des de la direcció de la policia s’ha fet una anàlisi exhaustiva per determinar quines són les necessitats actuals i destinar els nous agents a aquelles unitats que més ho requereixin. En aquest sentit, s’ha decidit que reforcin l’àrea de seguretat ciutadana per incrementar la presència de policies uniformats al carrer. D’altres aniran destinats al departament de fronteres i estrangeria,  sobretot per donar suport al grup antifrau intensificant les accions en la lluita contra el contraban de tabac a la frontera francoandorrana. 
Gran part dels nous agents, a partir de finals de setembre formaran part de la unitat de seguretat ciutadana, que a través de les seves patrulles en cotxe i a peu, constitueix una policia de proximitat destinada a la prevenció dels delictes, al manteniment de l’ordre públic i de la tranquil·litat. També per controlar el trànsit a nivell nacional. Així mateix s’encarregarà de la seguretat als edificis oficials.

Vigilar la duana del Pas 
Des de la direcció de la policia es té com a objectiu cobrir la vigilància de la duana del Pas de la Casa les 24 hores, tal com ja es fa a la duana hispanoandorrana. Malgrat que els agents de duana hi siguin presents les 24 hores del dia, els policies no ho estan tota la jornada.  La direcció, però, assegura que s’han estudiat altres necessitats més urgents, com ara la seguretat ciutadana, i que  tot i que s’incrementaran les hores de vigilància de la duana del Pas de la Casa amb els nous agents que vagin al grup antifrau, no s’aconseguirà cobrir les 24 hores. Tot i això la direcció sosté que és una fita marcada i espera aconseguir-la en un “mitjà termini”.
L’àrea de fronteres a la qual pertany el grup antifrau té com a missió pròpia la vigilància als punts fronterers pel que fa al control de les persones i vehicles. Està integrat pel grup d’estrangeria, que s’encarrega dels controls interns vinculats a les situacions irregulars de residència i de treball clandestí i gestiona els expedients d’expulsió, i pel grup d’antifrau, que té també com a missió la vigilància a diferents punts fronteres i el control de les mercaderies sensibles.
La nova promoció de la policia està formada per  10 homes i 3 dones que a partir del setembre exerciran com a policies, però no serà fins al setembre del 2020, un cop s’acabi aquest any de prova, que tindran una qualificació de funcionaris. Durant aquest any, estaran sempre sota la supervisió d’un policia amb anys d’experiència que els guiarà “per la bona pràctica policial” i realitzarà un informe periòdic abans que passin a ser funcionaris. El 18 de gener passat es va celebrar la cerimònia d’obertura d’aquesta que és la 54a promoció d’alumnes agents de policia. Els 13 alumnes, ara agents en pràctiques, van ser seleccionats d’entre 35 candidats que es van presentar a les candidatures d’oposició. 
La formació dels agents s’ha impartit íntegrament al Principat d’Andorra. Primer van rebre una formació més teòrica basada en la legislació penal, normativa administrativa, aplicacions informàtiques, tir i tècniques d’intervenció, així com també l’aplicació pràctica de tots aquests coneixements adquirits. Durant aquest estiu, els 13 agents han passat per totes les àrees que conformen el cos d’ordre.  Des de seguretat ciutadana i grups especialitzats, a l’àrea de seguretat viària, fronteres i estrangeria i  al departament de policia judicial i investigació criminal. Un cop s’acabi l’estiu es preveu que tots els nous agents hagin passat per cada àrea i hagin comprovat el funcionament intern de totes elles. De fet, un dels agents de la nova promoció va ser un dels policies agredits en els aldarulls de la matinada del dimarts de la festa major de Sant Julià de Lòria, i no només va ser present en l’activitat de manteniment d’ordre, sinó que també ha format part de la investigació, que cal dir que encara continua oberta, sense haver-se produït cap detenció més. 

Promoció interna
L’increment dels nous efectius quan el mes vinent siguin plenament operatius permetrà obrir vuit places de promoció interna al cos policial. Les places es distribuiran per la unitat de grups especialitzats, l’àrea de policia jurídica i investigació criminal,  seguretat viària i fronteres i estrangeria. Des de la direcció assenyalen que “el país creix en molts aspectes i s’ha de cobrir la seguretat de tots ells”. La Cimera Iberoamericana és una de les fites marcades, però la nova Seu de la Justícia també requerirà més policies, així com també l’aplicació de la Llei del joc, que ha provocat la creació, dins la policia, d’un grup específic de jocs d’atzar. 

promoció
policia
reforçarà
seguretat ciutadana
antifrau
grup
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic