La pandèmia ha impactat negativament en la implementació de l'Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible. Així ho creuen el 60% dels participants a l'enquesta ciutadana que constitueix la base de l'Informe Nacional Voluntari que Andorra presentarà al Fòrum Polític d’Alt Nivell de les Nacions Unides el proper 14 de juliol i que aquest matí ha presentat la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach. 

Segons els enquestats, aquest impacte negatiu ha reforçat les desigualtats socials i financeres amb "diferències entre classes socials pel que fa a la renda o l'accés a l'habitatge", per exemple. Pel que fa a les repercussions en l'economia, es considera que han estat molt negatives per al petit comerç, la qual cosa demostra la gran dependència que el país de fora. Els enquestats també creuen que la crisi sanitària ha provocat un canvi no desitjat en les polítiques nacionals i globals, que ha repercutit en un canvi de les prioritats i ha produït una desacceleració general. Igualment, coincideixen en el fet que la salut mental de la població s'ha deteriorat a causa de les restriccions i l'aïllament imposats. Un altre dels reptes que es planteja és el d'avançar cap a una menor dependència energètica del país i continuar millorant el pla d'estadística per alinear-lo als ODS.

Ubach ha destacat que de la participació ciutadana també es desprèn que el 57% coneixen l'Agenda 2030 i el 46% consideren que la implementació a Andorra ha millorat. Precisament, l'augment del coneixement i de la integració de l'Agenda 2030 és un des aspectes positius que s'ha remarcat així com l'alineament de les polítiques del Govern amb els ODS. També s'han posat en relleu com a punts positius, la protecció del medi natural, l'atenció sanitària amb l'elaboració i aprovació del Pla integral de salut mental i addiccions, la diversificació econòmica, les reformes a favor de la igualtat de les persones i les mesures per fer front als efectes de la pandèmia.

Només 5 joves de 15 a 26
Ubach ha valorat molt positivament la participació ciutadana en l’enquesta ja que es van obtenir fins a 623 respostes. Una xifra que representa un augment d’un 354,74% en comparació amb les 137 respostes obtingudes en l’enquesta del 2018. Pel que fa al perfil dels participants, un 80% tenien entre 27 i 59 anys, un 12% eren majors de 60 anys i només un 8% tenien de 15 a 26 anys. Precisament “la feble” implicació dels més joves, només n'han participat 5, ha estat un dels aspectes que la ministra va recalcar que cacal millorar de cara a processos participatius posteriors. També cal millorar la comunicació amb el sector privat.