La xocolata, sigui blanca, negra o amb llet, és un aliment que es consumeix en tot el món. Els més llaminers saben que és un ingredient que es pot combinar amb d’altres, com galetes, caramels o fruits secs, la qual cosa permet crear una infinitat de sabors. Ara bé, en un dels períodes que està més present, a banda de Nadal, és per Setmana Santa quan, com és tradició, els padrins i les padrines regalen les mones i ous de Pasqua als més petits de la família. Així, aprofitant el període vacacional, Andorra la Vella s’ha convertit en la parròquia més dolça del país gràcies a la primera fira de la xocolata que, des de divendres passat i fins dilluns, està operativa a l’antiga caserna de bombers de la capital. Així, a través d’un ampli ventall d’activitats per a totes les edats, els amants de la xocolata poden comprar, elaborar, degustar i, fins i tot, tatuar-se i aprendre tècniques cosmètiques amb el cacau, mentre la música els acompanya en aquest viatge de sensacions.

Potser molts us preguntareu quins beneficis té la xocolata, si és un producte destinat al plaer dels consumidors. Doncs, segons la gerent de l’empresa Valrhona, Sophie Valrhona, que va dur a terme un maridatge de cacau dilluns, la xocolata pot tenir un impacte positiu en la dieta de les persones, sempre que es consumeixi en quantitats moderades. A més, aconsella que les persones que facin una dieta han de privilegiar el consum de xocolata negra, ja que és la que té un alt contingut de cacau i, per tant, de  proteïnes calòriques. Concretament, darrere el seu sabor intens i profund s’hi troben un 43% de matèria seca, un 26% de mantega de cacau i només un 30% de sucre. Mentre que la xocolata amb llet conté un 18% de llet i la blanca un 60% de sucre, un 20% de mantega de cacau i un 14% de llet.

La xocolata prové de les faves de l’arbre del cacau que creixen al voltant d’Equador, és a dir, a Àfrica, a Amèrica del Sud i al Carib, tot i que també se’n pot torbar a Àsia, detalla Valrhona. En aquest sentit, indica que antigament, civilitzacions com la Maia i l’Asteca ja feien servir-la com a beguda, com a moneda de canvi i com a tribut en cerimònies i rituals. Però el seu boom no va arribar fins al segle XVI amb el descobriment de les Amèriques i avui la xocolata s’ha convertit en un producte de consum per al plaer culinari.

Maridatges
Una de les activitats que més es repeteix al programa és el maridatge de xocolata amb licors (vins i caves). L’emprenedora gastronòmica Ana Cerezo assenyala que “la combinació d’aquests productes aporta més intensitat a la beguda i a la xocolata”. 

El cacau ja és un aliment que té la seva personalitat i el seu perfil aromàtic, per això Sophie Valrhona apunta que ajuntar i enfrontar la xocolata amb productes que tenen molta personalitat, com ho són els vins i els caves, permet “jugar i interactuar amb la percepció dels sabors”. A banda de combinar el cacau amb licors, també es pot barrejar amb altres productes que tenen certa personalitat. Un exemple no gaire comú és la salsa de xocolata per acompanyar la carn, indica Valrhona, que apunta que la pràctica “va més enllà dels productes dolços”, ja que “l’acidesa” i “els tocs afruitats” d’altres aliments també poden transformar-ne els sabors.

Bona acceptació
D’altra banda, els firaires comparteixen que la iniciativa llaminera ha tingut molt bona acceptació. Segons apunta el propietari de l’empresa Sauleda, “la xocolata és un producte que té molt bona acceptació en totes les edats”. Per això, molts turistes i ciutadans del país s’han apropat a la fira de la xocolata i més d’un ha aprofitat per comprar-ne una mica informa Esther Suils, una de les responsables de la paradeta Xocland. “Penso que la Xoco Fest té cabuda per als anys vinents, sobretot perquè s’han fet llargues cues per poder participar en els tallers gratuïts i, per tant, si la gent està disposada a fer cues, això vol dir que realment estan contents i satisfets”, explica. Finalment, un altre aspecte que no passa desapercebut són els espectacles musicals en directe, fa saber Paquita Alvaro, venedora de la paradeta del CCA, que ressalta que “la música atreu molt la gent”.