Diari digital d'Andorra Bondia
La part alta de Meritxell mantindrà els dos carrils, però ampliarà voravies
La part alta de Meritxell mantindrà els dos carrils, però ampliarà voravies

La part alta de Meritxell mantindrà els dos carrils, però ampliarà voravies


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’embelliment de Meritxell i Carlemany descarta, finalment, implantar un sol carril per al trànsit rodat a la part alta de l’avinguda d’Andorra la Vella. Segons va confirmar ahir l’enginyer encarregat del projecte, Jordi Llovera, aquesta opció era la “comercialment més interessant”, ja que deixava unes voravies “molt amples”, però comportava problemes de circulació, tenint en compte que la capital no té la quadrícula de carrers d’Escaldes-Engordany, que facilita desviar el trànsit. Aquestes afectacions s’haurien pogut resoldre amb un estudi global i modificant sentits en altres vies, com ara el de Prat de la Creu. Però s’ha optat per mantenir els dos carrils de circulació actuals i ampliar les voravies entre 70 i 90 centímetres per banda, fet que suposa el pas d’una persona més.
Així, la zona destinada als cotxes veurà reduïda l’amplada, cosa que obligarà a circular més a poc a poc (a uns 35 quilòmetres per hora). També afavorirà aquesta disminució de la velocitat la utilització d’asfalt imprès a la calçada, que simula la forma de les llambordes, però que té la mateixa adherència i seguretat que l’asfalt que s’utilitza a les carreteres. Quant a les voravies, i sempre parlant des de la Rotonda fins a la plaça Rebés, seran de granit i estaran a un nivell superior que la zona destinada al trànsit rodat. Tot plegat farà que el vianant camini amb més seguretat, va dir Llovera. 
A la part baixa es manté la idea inicial d’embellir-la amb paviment de granit totalment, tot i que es marcarà a la zona central el carril per a la circulació dels vehicles, que estarà tancat des de les dotze del migdia a les dotze de la nit, com actualment. En aquest cas, no es diferenciarà en dos nivells l’espai destinat als cotxes i als vianants, per tal de transmetre la sensació que es tracta d’una zona amb prioritat per a aquests darrers.
Llovera va explicar que, a final d’any, es tindrà enllestit el projecte per a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. A Vivand, només s’instal·larà un nou paviment a la zona que actualment està enquitranada i s’hi afegirà mobiliari urbà. La previsió és que el concurs públic per adjudicar els treballs a l’empresa constructora estigui al gener i les obres començarien a finals d’aquesta temporada d’esquí. En el cas d’Escaldes-Engordany, s’espera enllestir-les durant el 2018. A Andorra la Vella, depenent de la disponibilitat pressupostària, es farà en un o dos anys. Amb tot, la previsió és treballar des del març fins al juliol d’aquest any, aturar-se de juliol a l’agost per no causar molèsties als comerciants, i tornar a arrencar al setembre per tenir-ho acabat al novembre. 
El responsable del projecte d’embelliment va remarcar que, tot i que ara s’opti per mantenir els dos carrils a la part alta de Meritxell, en un futur es podria apostar per reduir-los a un, sense que això suposés una gran despesa. Llovera va indicar que no es tracta d’una obra complicada, però sí que serà llarga, tenint en compte la dimensió de l’eix. La intenció és no tancar el trànsit durant els treballs.

Mesures per avançar cap a la ciutat intel·ligent

“Estem fent una ciutat intel·ligent”, va dir Jordi Llovera. El fet és que el projecte d’embelliment preveu la incorporació de tecnologies per millorar la qualitat de vida del vianant. Els aspectes més destacats són la instal·lació d’un control de lluminositat en l’enllumenat que permetrà reduir-la un 25% un cop hagin tancat les botigues i, a la meitat, des de mitjanit fins a la matinada. Això permetrà estalviar energia. També es connectaran uns sensors de qualitat de l’aire per fer-ne un seguiment i conèixer els nivells de contaminació. A banda, s’instal·larà un sensor de temperatura i humitat per donar informació al vianant i s’emplaçaran, al llarg de les avingudes, pantalles tàctils amb què el visitant podrà obtenir informació comercial, turística, cultural i la que el Comú hi vulgui afegir. 

part alta
Meritxell
dos carrils
voravies
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic