Un estudi encomanat pel Govern a la Cambra d’Agricultura de l’Arieja posa les bases per trobar noves vies per diversificar i assegurar la continuïtat del sector ramader. Durant la presentació dels resultats de la primera fase del treball, avui al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, els autors han apostat per doblar la producció de carn bovina, així com per estimular el relleu generacional dels titulars de les explotacions.

Després d’analitzar 38 explotacions del país i de constatar que actualment es produeix el 15% de les necessitats nacionals en carn bovina, han conclòs que hi havia marge per arribar al 30%, en un termini de quatre o cinc anys. Com que no es pot incrementar la cabana, perquè no es pot sobrepassar la càrrega de nitrogen als prats per les dejeccions dels animals, s’hauria d’augmentar el nombre de vedells per vaca. “Aquesta progressió en nombre de vedells que podrien néixer és fàcil d’aconseguir”, ha assegurat el president de la Cambra de l’Arieja, Philippe Lacube. A més, cal tenir en compte que, segons el director d’Agricultura, Josep Casals, “la nostra agricultura és extensiva, però al mateix temps és sostenible”.

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, per la seva banda, ha afirmat que “hem de fer que les explotacions siguin més rendibles i productives amb els efectius actuals, amb una cabana més jove o amb una edat que produeixi més”. A més, va afegir, “des de l’Administració hem de fer els ajustos estratègics que incloguin el ventall d’ajuts per acompanyar el ramader i pugui fer la gestió del seu ramat”.

El treball també destaca que els titulars de les explotacions ramaderes estan envellint, tal com passa en altres indrets, no només a Andorra. Per tant, apunta que s’ha d’aconseguir un relleu generacional, amb la modernització i la mecanització de les explotacions, fet que ja s’ha començat a treballar amb l’aplicació de la llei per al desenvolupament i diversificació dels sectors ramader i agrícola que es va aprovar la legislatura passada.

En aquest sentit, la primera fase de l’auditoria emplaça a estudiar la possibilitat de crear una bossa de joves agricultors que estiguin formats per poder prestar un servei de substitució puntual als ramaders en cas de malaltia, accident o d’altres tipus d’absències. A més, per afavorir un ús compartit de maquinària i altres equipaments per racionalitzar i disminuir els costos de producció.

Per últim, en l’apartat d’aspectes a destacar, l’estudi de l’entitat francesa apunta l’acompanyament de l’Administració envers al sector i un producte de qualitat que funciona perquè es comercialitza correctament per Ramaders d’Andorra.

La segona fase de l’estudi haurà d’incloure una participació més institucional a través del Govern i de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), amb l’objectiu de definir el paquet d’accions per tirar endavant.