Diari digital d'Andorra Bondia

La prova pilot de les xarxes de salut i el metge de referència arrencarà aviat


Escrit per: 
M. S. C.

Les proves pilot de les xarxes de salut i del metge de referència començaran a posar-se en marxa en les pròximes setmanes.

Segons han informat aquest dijous la ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, i la directora de Salut Pública, Margarida Coll, només falta per definir el perfil i el nombre de pacients que podran esdevenir-ne usuaris i identificar els professionals que hi vulguin participar.

Així, les primeres xarxes de salut que es desenvoluparan seran les de cures pal·liatives, diabetis i atenció sociosanitària a domicili. Pel que fa a la de salut mental, s’estan acabant els treballs i la maternoinfantil està en procés. Coll ha recordat que aquestes proves permetran garantir que el model triat s’adequa a les necessitats abans d’estendre’l a tota la població.

Quant al perfil dels primers usuaris que podran utilitzar el nou model, seran de necessitat baixa en el cas de les cures pal·liatives, ja que són persones fràgils, i la de diabetis s’adreçarà a pacients que responen a un ventall ampli. Segons ha indicat Coll, la posada en marxa d’aquest nou sistema requereix temps, ja que cal posar-se d’acord amb els professionals i també és necessari formar-los. Per aquest motiu, es preveu que els pacients el puguin començar a utilitzar a partir de mitjans de març o a principis d’abril.
Respecte al metge de referència, la directora de Salut Pública ha indicat que no s’implantarà de forma massiva a tota la població, ja que seria una actuació “imprudent”. Així, ha explicat que qualsevol canvi al sistema sanitari ha de ser progressiu i amb el consens necessari entre els diferents actors. El més probable és que es comenci per la gent gran, oferint-los atenció integral, i que sigui un sol metge qui els guiï a través del sistema sanitari i en les seves patologies.
Per ara, el Govern no preveu l’obligatorietat de tenir un metge de referència. Tot i així, Bonet ha indicat que a l’hora de definir el finançament s’haurà de preveure una recompensa per als professionals i els pacients que l’utilitzin. El metge de referència serveix de porta d’entrada al sistema sanitari i, a més, és una figura que coneix el pacient en la seva globalitat. Així es permet que hi hagi més coordinació entre professionals, ja que ara aquest aspecte depèn de la voluntat del metge. També és un sistema d’optimització de recursos.
Per una altra banda, el ministeri de Salut també està treballant en la història clínica compartida. Tot i que el projecte avança a bon ritme, és la iniciativa més difícil de desenvolupar. Ara s’està acabant el projecte i l’auditoria del sistema. Quan es tingui en marxa, els professionals podran compartir diagnosis, es racionalitzarà la despesa i es podrà disposar de dades sobre l’ús dels serveis i l’estat de la salut, que ajudaran a introduir millores en el camp sanitari.
Aquest projecte es desenvolupa amb la col·laboració de l’Agència de Protecció de Dades per garantir el dret a la confidencialitat. La ministra de Salut ha explicat que els continguts de la història clínica compartida són del pacient.
Aquestes tres mesures guien l’usuari en el sistema de salut i han d’ajudar a reduir les llistes d’espera dels especialistes, així com la despesa, i desenvolupar una coordinació més important, que no es basi en la voluntat dels professionals sinó que sigui una pràctica establerta.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte