Diari digital d'Andorra Bondia
Els controls acústics es fan de manera sistemàtica al país des de l’any 2009.
Els controls acústics es fan de manera sistemàtica al país des de l’any 2009.

La qualitat acústica baixa 4 punts respecte del 2017 i se situa en el 84%


Escrit per: 
M.P.A.

Les dades recollides pel departament de Medi Ambient i Sostenibilitat corresponents a l’any 2018 mostren que la qualitat acústica ha estat lleugerament inferior respecte a l’exercici anterior. Així, el 84% de les estacions de la xarxa de control acústic compleixen els objectius de qualitat fixats en el cadastre sonor en comparació amb el 88% de l’any 2017. D’aquest 84%, un 51% reflecteixen una qualitat excel·lent i un 33%, una qualitat bona. Segons Medi Ambient, els  resultats obtinguts permeten qualificar de “bona” la qualitat acústica del país. Igualment, es fa notar que són molt semblants als del 2017.
Només s’han registrat tres estacions amb qualitat dolenta, que representen un 4,3% del total de les estacions. D’aquests tres punts de mesurament, un correspon a la parròquia d’Andorra la Vella, un a Canillo i un altre a Encamp. No n’hi ha hagut cap amb qualitat molt dolenta. De les 69 estacions que formen part de la xarxa de seguiment acústic, 11 no compleixen els objectius de qualitat, tres més que l’any 2017. D’aquestes, un 73% presenten una qualitat passable amb valors que sobrepassen els  fixats pel cadastre sonor entre 0,5 i 2 decibels.  
Durant l’any 2018 es van dur a terme dues campanyes de mesurament dels nivells de qualitat acústica a totes les parròquies, una coincidint amb la temporada alta i una altra, amb la baixa. Les mesures que es van efectuar van ser de curta durada, i es van realitzar en jornada laboral, entre les 8 del matí i les 5 de la tarda. 
per parròquies
Encamp té bona salut acústica, de manera que el 89% de les estacions van complir els valors objectius fixats. El 56% de les estacions van tenir una qualitat excel·lent, tot i que una va canviar de passable a dolenta. En canvi, Sant Julià de Lòria va passar del 100% d’estacions que van complir els objectius de qualitat el 2017 al 80% del 2018. A més, dues estacions van passar de qualitat excel·lent i bona a passables. 
A Canillo la qualitat acústica va disminuir en una estació, variant d’excel·lent a dolenta. El 83% de les estacions compleixen els valors objectius de qualitat, amb el 50% de les estacions que la tenen excel·lent. A Ordino, totes les estacions van complir els  valors de qualitat, amb el 83% de les estacions amb una qualitat excel·lent respecte al 50% l’any 2017.
La Massana va reduir lleugerament la seva qualitat acústica. Tot i així, el 83% de les estacions van registrar els valors establerts. Els nivells de qualitat excel·lent van passar de cinc estacions el 2017 a sis el 2018, però es van registrar dues de qualitat passable respecte a una el 2017. També s’observa una lleugera disminució de la qualitat acústica a Escaldes, passant d’una estació de qualitat passable el 2017 a dues el 2018. Tot i això, el 82% de les estacions compleixen els valors objectius de qualitat. 
Finalment, Andorra la Vella va millorar la qualitat acústica respecte el 2017 amb un 80% de les estacions amb els valors objectius fixats. Si el  2017 van ser cinc les estacions que no els van assolir, el 2018 en van ser tres.

Dades i queixes contrasten

Les dades facilitades pel departament de Medi Ambient contrasten amb la percepció que tenen alguns ciutadans sobre  el soroll i que alguns lectors han fet arribar. Així, són diversos els que es queixen a Ordino, per exemple, del “soroll horrible” que fan “les motos i els cotxes que tenen els tubs d’escapament trucats a les tantes de la matinada i no deixen dormir”. Per aquest motiu, creuen que és paradoxal voler declarar Ordino reserva mundial de la biosfera. També els ciutadans de la capital tenen aquesta mateixa percepció del soroll que fan els vehicles a la nit, en part provocat, diuen alguns, perquè van a molta velocitat. Per això es pregunten si hi ha alguna reglamentació sobre aquesta qüestió, donat que “ja comença a ser insuportable”. També es demanen si algun dia “es faran controls de contaminació acústica a les motos i als cotxes”. 
En altres ocasions, com la d’un veí de Sant Julià, les queixes tenen a veure amb els gossos que es deixen tancats al balcó a primera hora del matí “i no paren de bordar” i reivindiquen que “s’ha de respectar el descans dels veïns”.

32 denúncies  per soroll

Medi Ambient i Sostenibilitat va rebre 32 denúncies relacionades amb la contaminació acústica durant el 2018. El nombre total de notificacions va ser de  145, de manera que les presentades per soroll constitueixen el 22% i ocupen la segona posició en el rànquing de denúncies i fotodenúncies d’agressions al medi ambient, després de les  que tenen a veure amb residus. 

qualitat
acústica
baixa
punts
2018
84%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic