Diari digital d'Andorra Bondia
La propietari de la granja de conills ecològics “Finca Canemar”, Isabel Perera, a l’exterior de l’explotació.
La propietari de la granja de conills ecològics “Finca Canemar”, Isabel Perera, a l’exterior de l’explotació.

La ramaderia ecològica va cap al processament i la venda directa


Escrit per: 
Agències

El relleu generacional que s’està experimentant a l’activitat ramadera del Pirineu i els efectes que ha tingut la crisi econòmica sobre el sector durant els darrers deu anys són dos dels factors que han fet avançar cap a un model ecològic i on cada cop més productors assumeixen també la fase de transformació i comercialització de la seva carn. Tot i això, l’aposta per aquesta opció continua sent tot un repte per a ells, tant per la dificultat afegida que els suposa com pel fet d’haver-se de dotar dels recursos necessaris per fer-ho. En aquest context, els propietaris d’una granja de conills ecològics de l’Alt Urgell han posat en marxa un obrador que els permetrà, segons han explicat, potenciar la venda del producte “en petites dosis” entre la seva clientela de proximitat.
A la “Finca Canemar” de Bellestar, situada al municipi de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell) s’hi produeixen conills ecològics des de fa cinc anys. A les mateixes instal·lacions, però, s’havien criat anteriorment animals d’aquest tipus de forma convencional, fins que es va apostar per reconvertir la granja i es va passar de les 600 conilles que hi havia fins a les 88 actuals. Tot plegat, per “alentir” tot el procés, segons explica una de les seves propietàries i cuidadora dels conills, Isabel Perera.
El seu model ha estat fins ara únic a Catalunya, i el seu producte es distribueix per diferents punts de la geografia catalana i també arriba al País Valencià i Euskadi. El motiu és que el cicle productiu del conill “és molt ràpid” i requereix que la demanda “sigui fidel”, segons Perera. Tot i això, creu que per potenciar la venda directa cap al seu mercat més local és necessari poder processar la carn, ja que considera que les dimensions que tenen els animals que cria a la seva granja poden dificultar-ne la seva comercialització si aquesta no es fa “en petites dosis”.
Per aquest motiu, i amb l’ajuda d’una subvenció del projecte Leader, els propietaris de l’explotació han construït un obrador dins la mateixa finca. D’aquesta manera, pretenen posar en valor la seva feina i evitar haver de continuar mantenint el mateix marge comercial que tenien quan treballaven al sector convencional. En aquest sentit, Perera ha volgut deixar clar: “Si no, soc esclava del mercat i aleshores vull arribar al consumidor, que és qui s’ha de beneficiar de tot això”. Tot i que el model basat a produir, transformar i vendre un producte sense intermediaris va a l’alça els darrers anys, continua sent un “repte” per a la gran majoria de les persones que s’encarreguen d’aquesta primera part del cicle al Pirineu. Així ho explica la presidenta de l’associació de productors i elaboradors ecològics Proeco de la Cerdanya i l’Alt Urgell, Roser Bombardó, que destaca la importància de l’entitat com un espai per fer xarxa i generar sinergies entre ells.

ramaderia
ecològica
venda directa
processament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte