Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Maria Tost, acompanyat de Dolors Tella, a la delegació del Govern a Lleida.
Josep Maria Tost, acompanyat de Dolors Tella, a la delegació del Govern a Lleida.

La recollida selectiva de residus està encara lluny dels seus objectius


Escrit per: 
Agències / Foto: Agències

Les comarques de Lleida, de l’Alt Pirineu i l’Aran van registrar un índex de recollida selectiva de residus del 37% durant el 2018, xifra que les situa a la cua de Catalunya on la mitjana va ser del 41,8%, i lluny de l’objectiu del 50% establert per la Comissió Europea per a l’any 2020. Amb el porta a porta, el Pallars Sobirà, amb un 57,29%, va ser la comarca lleidatana amb millors resultats, mentre la Cerdanya (24,86%) va registrar l’índex més baix de reciclatge.

La generació de residus municipals en l’àmbit territorial va augmentar un 4,4% amb relació al 2017, arribant a les 206.409 tones. Això suposa 1,3 kg/habitant/dia, per sota de la mitjana catalana (1,4 kg/habitant/dia). L’impacte del turisme va tornar a situar la Vall d’Aran al capdavant, amb 848 kg/habitant/any, mentre les Garrigues (405 kg/habitant/any), va ser la comarca que menys residus va generar.

La Vall d’Aran es manté des del 2002 com el territori que més residus genera de l’àmbit de Ponent, Alt Pirineu i l’Aran. La segueixen el Pallars Sobirà, la Cerdanya i l’Alta Ribagorça, comarques amb una incidència important del turisme que també les situa per sobre de la generació mitjana de residus de Catalunya, segons les dades presentades ahir a Lleida pel director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost. Pel que fa a residus recollits selectivament, el percentatge a l’àmbit territorial va ser del 37%, per sota de la mitjana catalana i lluny de l’objectiu establert per la Comissió Europea per a l’any 2020, que és assolir un 50% de reciclatge sobre els residus generats. La comarca lleidatana que més separa és el Pallars Jussà, però la Segarra, l’Alt Urgell, el Pla d’Urgell i l’Alta Ribagorça també van assolir el 2018 percentatges per damunt de la mitjana de Catalunya en separació de residus. 

 

Molta feina per fer
El director de l’ARC va assenyalar que amb les dades corresponents al 2018 “es comencen a notar canvis” a l’àmbit territorial de Lleida, Alt Pirineu i Aran, però “encara hi ha molta feina per fer”, sobretot a l’hora de millorar els índexs de recollida selectiva, però també per tal de reduir la generació de residus. Tost va reclamar “voluntat política” als ens locals per millorar les dades actuals els pròxims anys.

recollida
selectiva
residus
objectius
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic