Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les proteccions antiterroristes instal·lades per l’anterior corporació.
Una de les proteccions antiterroristes instal·lades per l’anterior corporació.

La retirada de les proteccions antiterroristes “no és definitiva”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: BonDia

La decisió de la nova majoria d’Escaldes-Engordany de retirar la major part de les proteccions antiterroristes que es van instal·lar el desembre passat “no és definitiva”. La cònsol major, Rosa Gili, va explicar que “nosaltres el que hem fet és posposar el projecte” per tal de fer un estudi més aprofundit de com han de ser aquestes barreres, d’on s’han de col·locar, dels sistemes que s’han de tenir per fer-les visibles i de com activar-les tenint en compte els requisits de Mobilitat. “Vam detectar que suposaven un perill per als vianants perquè la seva alçada és baixa i ens van arribar queixes de situacions problemàtiques”, va assegurar. Des de la minoria comunal lamenten haver-se hagut d’assabentar de la decisió per la premsa.

Gili va detallar que un cop van accedir a la corporació, el primer que van fer va ser posar-se en contacte amb la policia. “El 3 de gener vam parlar amb ells i va quedar clar que hi havia molts serrells que no estaven tancats”, va explicar, i va afegir que s’havia ideat una prova pilot “amb molts aspectes que no estaven estudiats”. Cal remarcar que tot i que des d’aquest rotatiu es va fer una petició d’informació a la policia per saber si havien estat informats de la decisió, des del cos d’ordre de moment no s’ha donat cap resposta. 

“Pensem que quan es va prendre la decisió d’instal·lar les barreres no es va estudiar el projecte amb prou rigor i no pot ser que per evitar un risc ocasional, s’acabin ocasionant altres problemes”, va manifestar Gili. Així, va explicar, per exemple, que la nit de Reis estava prevista una prova pilot per tancar els carrers durant unes hores, “però no es va fer perquè l’estudi no era prou rigorós i vam veure que es provocava un col·lapse de viabilitat i podia provocar accident a les persones”. En aquest sentit, la cònsol va detallar que entre els problemes que els havien fet arribar n’hi ha “d’accessibilitat, llocs on no passaven les cadires de rodes o els cotxets. Per tant, pensem que s’ha de repensar”. 

Entre les opcions que es tenen sobre la taula hi ha la de posar tanques publicitàries per fer visibles les barreres, posar jardineres o bancs. Sigui quina sigui l’opció, des del Comú saben que “pot ocasionar un cost més elevat” dels 500.000 euros que es va gastar la corporació interior amb les barreres actuals.

Igualment, es considera que calia haver treballat més conjuntament amb Andorra la Vella, la policia i Mobilitat. Per això, també esperen que es convoqui la taula de mobilitat per tractar la qüestió.

Minoria
La consellera de la minoria de DA, Núria Barquín, va lamentar que des de la majoria no se’ls ha informat de la decisió de retirar les proteccions. “El que sabem és per la premsa”, va afirmar. Barquín no va voler valorar massa la decisió sense haver-ne parlat abans amb la cònsol, però sí que va recordar que la col·locació va ser una petició de la policia després dels atemptats de Barcelona i que hi ha informes que “avalen” les barreres instal·lades.

retirada
proteccions
barreres
antiterroristes
definitiva

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte