La sanitat pateix del cor i d’altres especialitats, però en el cas de cardiologia hi ha metges que ja no agafen nous pacients i altres que donen cita per a sis mesos. La cardiologia és la branca de la medicina que s’ocupa de les afeccions del cor i de l’aparell circulatori.

En la llista de professionals que han signat conveni amb la Caixa Andorra de Seguretat Social (CASS) per a l’any 2025 hi ha quatre cardiòlegs i només un visita a consultes externes del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), a l’antiga clínica Meritxell. 

L’augment de població ha col·lapsat les consultes d’algunes especialitats i així ho reconeixia recentment el president del Col·legi de Metges, Albert Dorca. A banda de cardiologia, hi ha especialitats com endocrinologia, reumatologia, neurologia, urologia, gestologia o dermatologia que tenen un dèficit de professionals. 

Per aquest motiu, el Govern va habilitar la setmana passada l’endocrinòleg espanyol d’origen cubà Miguel Sánchez Martínez perquè pugui treballar per compte propi. Sánchez estava treballant fins ara com a assalariat en un centre sanitari privat d’Andorra la Vella. La manca d’especialistes també va fer que s’habilitessin la psiquiatra Laura Magallon Grande, l’especialista en medicina interna Beatriz Arnao Recuenco i la generalista especialitzada en urgències Ana María Sánchez Ramírez. Cap dels quatre ha de complir l’exigència del nivell B2 de català. Se’ls dona un termini de dos anys perquè aprenguin el nivell mínim de català exigit.

D’altra banda, la recent mort de la ginecòloga Sofia Echeverri Velásquez ha tensat també ginecologia, fet que ha derivat pacients i ha sobrecarregat l’especialista que visita a consultes externes del SAAS, Ernesto Bejarano. 

Aquestes derivacions afecten també les secretàries dels metges, que han de gestionar les agendes i sovint donar les explicacions adients als usuaris, alguns dels quals no les accepten fàcilment i es produeixen moments de tensió.

Tornant a cardiologia, hi ha metges que no agafen nous pacients tot i que aquests hi vagin amb una derivació del seu metge de capçalera o d’un altre facultatiu. 

És sabut que amb la via preferent, l’accés al metge especialista es fa amb la derivació prèvia del metge referent. També hi ha altres vies d’accés a l’especialista, com per exemple les derivacions des dels serveis d’urgències o les que s’efectuen després d’una hospitalització. 

El col·lapse a cardiologia preocupa els malalts perquè és una especialitat que abraça camps tan diversos com la pressió arterial alta o la hipertensió, la cardiopatia isquèmica o l’anomalia cardíaca congènita. La incorporació de cardiòlegs és un tema recurrent. 
Ja l’any 2021, el Govern va autoritzar el prestigiós doctor Josep Brugada Terradellas a exercir la professió titulada de metge especialista en cardiologia mitjançant l’habilitació especial per a necessitats del país. La decisió del Govern es va fonamentar en el fet que la seva especialitat representava una necessitat sectorial al Principat d’Andorra, d’acord amb l’apartat 1 de la disposició addicional segona de la Llei 5/2019, del 31 de gener, de modificació de la Llei 6/2008, del 15 de maig, d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals. 

La seva arribada havia d’anar de la mà de la creació d’un centre mèdic de cardiologia. Ni ell va venir, ni el centre va ser una realitat.

Des del Col·legi de Metges són conscients que calen reforços i creuen que caldrà buscar mecanismes imaginatius per poder aconseguir que Andorra sigui un país atractiu per als facultatius.

 El cas no és únic a Andorra i es pot extrapolar a altres països. A més, el futur no és esperançador. Per al curs vinent ha baixat la demanda per a estudiar medicina a la Universitat de Barcelona (UB) mentre que a la de Girona la nota de tall és la més baixa dels darrers anys (12,453).

Medicina a banda, també hi ha molta demanda pels fisioterapeutes i les llistes d’espera poden arribar a ser de dos mesos o dos mesos i mig, en funció de la tipologia i la disponibilitat del pacient. 

Des del Col·legi de Fisioterapeutes proposen a Govern un treball conjunt per poder conèixer millor l’estructura del sector. Una mesura possible seria agilitzar el mecanisme de transmissió de la informació amb els metges per aconseguir que la comunicació sigui idònia: fer més àgils, en definitiva, els processos administratius amb la CASS.