Diari digital d'Andorra Bondia
La trobada d’una setantena de constitucionalistes de 42 països diferents es va celebrar a l’Andorra Park Hotel.
La trobada d’una setantena de constitucionalistes de 42 països diferents es va celebrar a l’Andorra Park Hotel.

La separació de poders centra el debat de 70 constitucionalistes


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Per continuar l’agenda programada va haver de ser interromput el debat que ahir, després de dues conferències, va suscitar un gran interès entre els setanta constitucionalistes de 42 països d’arreu del món, amb motiu de la jornada Són els tribunals constitucionals garants de la qualitat democràtica de les societats? Un acte de caire internacional que es va celebrar ahir i continua avui arran del 25è aniversari del Tribunal Constitucional d’Andorra. La temàtica que més aportacions va generar al debat va ser la garantia de la separació de poders i com els tribunals constitucionals poden garantir que legislatiu, executiu i judicial estiguin degudament separats. Presidents i vicepresidents dels tribunals corresponents de Letònia, Kosovo, Montenegro i un jutge del Constitucional de la República Democràtica del Congo van ser els ponents de la conferència que va parlar sobre aquesta separació. 
És el primer cop que un nombre tan gran de constitucionalistes de tots els continents es reuneixen per tractar temes de l’actualitat. Indonèsia, Argèlia, Itàlia, la Costa d’Ivori, el Senegal, Egipte i molts altres països van ser-hi presents a través dels màxims representants de les institucions que han de garantir el compliment dels drets constitucionals, entre altres funcions. Això sí, s’hi van trobar a faltar magistrats o representants dels  països veïns i més propers, que potser interessaven més al Principat, com van ser Espanya, França i Portugal, que per diferents motius van excusar la seva absència. 
Des del Tribunal Constitucional d’Andorra es valora molt positivament aquesta assistència que consideren multitudinària i valoren que “és positiu per a Andorra per les aportacions que es fan en aquestes jornades des de diferents països i també per situar el Principat com un referent”, van dir.  
La jornada la van obrir el president del Tribunal Constitucional d’Andorra, Isidre Molas, i el síndic general, Vicenç Mateu, i va comptar amb una presentació general de Dominique Rousseu, vicepresident del Tribunal Constitucional d’Andorra. 
Els presidents dels tribunals constitucionals d’Algèria, Suïssa i Hongria,  i el jutge del tribunal de Lituània van obrir la primera conferència, que portava per títol Les competències del tribunal, una garantia democràtica.
La jornada d’ahir va finalitzar amb una darrera conferència sobre la garantia dels drets fonamentals, en què es va parlar sobre si els tribunals constitucionals només protegeixen els drets fonamentals reconeguts en la constitució de cada Estat o també protegeixen els internacionals, i sobre els drets de les minories. Una conferència que van pronunciar el jutge del Tribunal Suprem de Xipre i els presidents dels tribunals constitucionals del Líban i de Bèlgica. 
 
Agenda avui
Avui es preveuen tres conferències i les conclusions que el vicepresident del TC d’Andorra pronunciarà per concloure les jornades. Les conferències parlaran sobre la protecció dels tribunals per exercir les seves competències, així com la protecció de l’estatut d’independència dels jutges constitucionals, i cada país explicarà com es nomenen els jutges constitucionalistes. Finalment parlaran sobre quin protocol s’estableix per elaborar les decisions en cada tribunal constitucional. 
La jornada començarà a partir de les 9:30 i a les sis de la tarda començarà el col·loqui de cloenda, en què podran participar tots els assistents. 

 

separació
poders
debat
constitucionalistes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic