La cooperativa de pagesos Sabors i Aromes d’Andorra va presentar dijous passat els estatuts de la societat al Govern i preveu començar a comercialitzar les trumfes al llarg d’aquesta setmana.

Segons va explicar el portaveu, Jesús Maestre, la distribució de la collita es realitzarà majoritàriament als grans magatzems, com ara Monoprix, Pyrénées o Escale, i també a particulars. Des de la societat es va remarcar que els preus de venda al públic seran els mateixos a tots els establiments, ja que així es va acordar. Les patates es podran trobar en bosses de 2,5 i de 5 quilos.
Aquest primer any es posarà al mercat només un tipus de trumfa, la noisette, de la qual s’han collit més de 150.000 quilos. Ara, els socis de la cooperativa ja es preparen per a la producció de l’any que ve. En aquesta ocasió, però, el volum d’agricultors que en conrearan serà superior. Cal recordar que alguns dels integrants de la societat no van poder afegir-se a la campanya d’aquest any, ja que la planificació de les terres no ho va fer possible. Així, de cara a l’any que ve la societat disposarà de la producció d’entre uns 15 o 20 agricultors més. Això comportarà, segons va especificar el portaveu de la cooperativa, un augment de la quantitat de trumfes plantades, que oscil·larà entre el 15% o el 20% més que les sembrades aquest any. La collita, per tant, també serà més important. Així, si aquest any s’han obtingut uns 150.000 quilos, l’any que ve la producció creixerà fins als 200.000 o els 300.000 quilos.
Des de la cooperativa es remarca que els agricultors estan animats amb la iniciativa i veuen el futur amb més seguretat, ja que tal com remarca Maestre, “l’any que ve ja tindrem més experiència”. Tot i que la intenció és diversificar la producció i anar afegint altres tipus de varietats de patata, ara per ara es desconeix si es podran introduir de cara al 2012.

Llavors

Un fet que sí que està clar per als integrants de la societat és la voluntat de produir-se ells mateixos les llavors de les patates que es plantaran. Per aquest motiu, destinaran tots els tubercles petits a la sembra. Maestre va assenyalar que les trumfes d’un calibre més petit recollides a les parcel·les situades en les parròquies baixes es plantaran l’any que ve a les zones altes i, en el cas de les que s’hagin obtingut en aquestes darreres, se sembraran a les zones més baixes del país.
La intenció dels agricultors és, de cara a un futur, no haver de comprar les patates cada any abans de la sembra, sinó produir-les al país. El portaveu de la societat Sabors i Aromes d’Andorra indica que d’aquesta manera s’aconsegueix una major autonomia, ja que no es depèn de tercers per obtenir les llavors i permet tenir “la trumfa del país”. Això serà una realitat d’aquí a dos anys.

Plantes aromàtiques

Quant a les plantes medicinals i aromàtiques que es van plantar, els agricultors analitzaran ara tots els camps sembrats per veure quines herbes encara són vives i què se’n pot fer. En aquest cas hi han participat una quinzena de pagesos, que han plantat bàsicament orenga, menta, melissa, estragó, hisop, sajolida, ulmària i lavanda. De cara a la primavera, es preveu incloure altres plante,s com ara el pericó, el saüc i la camamilla. La intenció és que l’estiu de l’any que ve ja es pugui tenir el producte assecat.
La societat està formada avui per 62 accionistes, i la intenció és augmentar l’oferta de cara a un futur. La producció és el màxim de natural i principalment s’utilitzen fems i altres adobs orgànics.