Diari digital d'Andorra Bondia
La UHA hauria estat més exigent en equiparar els apartaments i els hotels
La UHA hauria estat més exigent en equiparar els apartaments i els hotels

La UHA hauria estat més exigent en equiparar els apartaments i els hotels


Escrit per: 
M.S.C. /Agències

La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) celebra que amb la modificació de la llei de l’allotjament turístic s’hagi pogut assolir un text “més o menys consensuat” amb el sector. Amb tot, l’entitat considera que en alguns casos hauria calgut ser més exigent, entre els quals es troben els apartaments turístics. La patronal hauria apostat per equiparar més la normativa que els és aplicable amb la dels establiments hotelers. Amb tot, Carles Calvo, membre de la junta de la UHA, va apuntar que caldrà veure com s’articulen en els reglaments que ara s’han d’elaborar els casos que estan exempts d’aplicar aquests requisits.
Calvo va remarcar que els apartaments tenien fins ara una situació de privilegi i que el nou text representa un avenç molt important tenint en compte que aquests allotjaments passen a formar part de l’àmbit dels allotjaments turístics i això pressuposa que s’hauran de legalitzar i equiparar amb els hotels. Des de la UHA s’entén que és complex demanar les mateixes instal·lacions d’extinció d’incendis, escales d’emergència o normes d’accessibilitat que tenen els hotels als apartaments independents que es troben en edificis d’habitatges. “La qüestió és fixar en quin punt és obligatori convertir un edifici en allotjament turístic o no”, va dir Calvo. Per altra banda, també va destacar que l’ampliació del sistema d’inspecció als establiments serà bona per a tothom, tenint en compte que avui només hi ha un sol inspector per a tot el país.
També la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, va destacar que la llei és necessària tot i que arriba tard. En aquest sentit va remarcar que el text ha de permetre “aplicar a la resta les mateixes exigències que a nosaltres” (en referència a la proliferació d’apartaments) i retallar els abusos, ja que tothom ha de poder treballar en igualtat de condicions. Així mateix, Canut celebra la voluntat de reforçar les inspeccions i aposta per la instauració d’inspectors a­nònims.

Vint edificis
La modificació de la llei de l’allotjament turístic preveu que els immobles amb més del 75% dels habitatges d’ús turístic hauran de canviar l’ús de l’edifici –de residencial a turístic– per buscar la màxima igualtat de condicions en relació a la resta d’allotjaments. Segons va explicar el cap de l’àrea de Planificació Turística i Econòmica, Sergi Nadal, es calcula que actualment hi ha una vintena d’edificis que s’hauran d’adaptar a la normativa d’ús turístic. Nadal va reconèixer que això requerirà una forta inversió. No obstant, va apuntar que els propietaris també poden optar per reduir el nombre d’apartaments dedicats a ús turístic per no sobrepassar el 75%, tot i que això suposa rebaixar el negoci.
Nadal també va respondre als neguits de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT). Va assegurar que es va fer una reunió amb tot el sector al juny on es va informar de quines aportacions s’havien tingut en compte i quines no. A més va indicar que la llei s’ha presentat a l’agost “no amb l’objectiu de no fer soroll, perquè ja fa temps que es parla d’aquesta qüestió”, sinó perquè els parlamentaris la puguin treballar coincidint amb l’inici del nou període de sessions. Així, el projecte de llei es farà arribar al sector coincidint amb la seva admissió a tràmit, prevista per al setembre.
Dels suggeriments aportats per l’AEAT, Nadal assegura que alguns s’han recollit, com ara la demanda que pogués actuar contra l’intrusisme, que s’ha fet establint l’obligatorietat del registre de tots els allotjaments. També s’han simplificat les exigències en matèria d’accessibilitat, de manera que els edificis de fins a deu apartaments no hauran de complir aquesta normativa, i s’ha donat resposta a la demanda de regular per la via reglamentària tot el que fa referència a les condicions de contractació. 

UHA
Unió Hotelera
Carles Calv
apartaments
AEAT
Sergi Nadal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic