La Unió Hotelera (UH) reclama al Govern una revisió del sistema de quotes laborals, que consideren massa rígid per a la realitat econòmica actual.
En un comunicat afirmen que “no podem permetre que les limitacions normatives impedeixin retenir professionals formats i integrats al país”, exposen. Segons l’UH, aquest estiu hi hauria uns 400 llocs de feina que no es poden cobrir, no pas per manca de candidats, sinó per les dificultats legals per encadenar temporades.
Entre les propostes que posa l’associació sobre la taula hi ha la flexibilització de les quotes per a treballadors recurrents, la promoció d’una contractació més estable i la col·laboració entre Administració i sector privat per oferir habitatge de temporada digne i accessible.
La principal patronal hotelera fonamenta les seves demandes en el fet que les dades de creixement del turisme des del 2019 indiquen que les pernoctacions han augmentat de 8,88 milions a 12 milions el 2024, i que el nombre d’empleats d’hoteleria i restauració només s’han incrementat un 8%, en passar de 5.111 a 5.516, segons dades oficials que facilita el departament d’Estadística de Govern.
Així, els turistes que venen al país han augmentat un 35% des de l’any 2019. L’entitat recalca que no fan créixer la població ni en el moment àlgid de la temporada d’hivern, quan l’ocupació arriba a 6.700 persones, segons la xifra del març passat també d’Estadística
En el comunicat també recorden que el turisme “representa prop del 40% del producte interior brut (PIB) andorrà”. Per això, avisen que “no podem permetre’ns que el creixement del sector no vagi acompanyat d’un marc legal concordant amb la realitat, una estructura laboral sòlida i permanent i suficientment dimensionada”.
En aquest sentit, es proposa “un diàleg estructurat, transparent i rigorós per adaptar les polítiques laborals a una realitat que ha canviat”.
Hotels tensionats
Així les coses, segons l’UH hi ha establiments hotelers que que no poden obrir al 100%, serveis tensionats, dependència de personal temporal i problemes recurrents d’allotjament per als treballadors. I sobretot una important rotació, ja no només d’un hotel a un altre, sinó de casos de canvis d’ocupació cap a una feina menys exigent i amb un horari més adequat que permeti la conciliació de la vida familiar i la laboral.
Per tot això, s’adverteix que hi ha factors i una gran descompensació que està posant en risc la qualitat del servei i la sostenibilitat del model turístic andorrà, que és, indiscutiblement, un dels motors de l’economia andorrana.
En els darrers mesos, l’UH ja ha mostrat en diverses ocasions el seu malestar amb les decisions de Govern i especialment pel que fa, com ja s’ha esmentat, al sistema de quotes.