La Unió Hotelera d'Andorra (UHA) creu que és imprescindible posar en marxa una revisió del marc regulatori laboral i flexibilitzar el sistema de quotes per tal de posar solució a la manca de mà d'obra actual al sector hoteler i de la restauració. Segons exposen en un comunicat fet públic aquest divendres, aquestes mesures no només respondrien a una necessitat operativa immediata, "sinó que també suposarien una inversió estratègica en la qualitat i sostenibilitat del nostre model turístic".
De fet, des de l'entitat alerten de la "difícil situació" en què es troben molts dels establiments associats (hotels i restaurants), la qual cosa provocarà que no es pugui afrontar la temporada d'estiu amb garanties i que molts negocis no puguin donar un servei adequat. En aquest sentit, recorden que "ja fa temps que s'alerta de la situació i dels estralls que està comportant per al sector". "El marc legal i regulatori ha quedat desfasat davant els canvis del mercat laboral global. Andorra ha perdut competitivitat a passes agegantades", afegeixen.
A títol d'exemple, Espanya, el fins ara principal emissor de treballadors, està per sota dels 2,4 milions d'aturats, i el sector de l'hostaleria a maig 2025 acumula 1,96 milions de treballadors, un 2,5% més respecte de l'any passat, expliquen. Els indicadors, doncs, "mostren la dificultat d'atraure l'interès de professionals per venir al nostre país, fet que s'agreuja si afegim la situació del mercat de l'habitatge". Per tot, advoquen pel fet que "cal trobar vies de solució adequades per recuperar l'atractiu tan valorat anys enrere del nostre país com a destí professional".
A la vegada, l'UHA assenyala que "el sistema actual ha impedit, una vegada més, la continuïtat de molts treballadors que van arribar a Andorra amb l'anhel de trobar una feina, formar-se i estabilitzar-se. I no sols això, sinó d'integrar-se, aprenent el català per poder contribuir a la defensa de la llengua del nostre país".
D'aquesta manera, i tenint en compte que el turisme aporta aproximadament el PIB del país, "considerem la situació prou necessària per mantenir la fortalesa i encaminar tots plegats l'estratègia turística del Govern de fomentar la desestacionalització i la promoció d'un model de turisme de qualitat". En aquest sentit, exposen que iniciatives com Andorra Selected, el Pla Gastronòmic, la creació d'espais exclusius com les cadires VIP al Cirque du Soleil i, fins i tot, el projecte d'augment de la taxa turística, "evidencien un compromís amb un model exigent i competitiu que no pot ser sostingut sense una política de recursos humans adequada i alineada amb aquests objectius".
Aquesta pèrdua de treballadors, continuen, "posa en risc directe la qualitat del servei que s'oferirà a la temporada d'estiu, que representa un 25% de l'activitat turística anual del país, amb més de 3 milions de visitants i 3,4 milions de pernoctacions". Des de la Unió Hotelera, per tant, insten l'executiu a obrir un espai de diàleg "immediat" amb els agents del sector "per trobar solucions consensuades i realistes que permetin assegurar una temporada d'estiu amb els recursos humans necessaris per oferir el nivell de servei que el visitant espera i que el País vol consolidar com a senyal d'identitat".