La Universitat de les Valls (UdV) va completar ahir un pas més per consolidar-se com a centre educatiu universitari al país, inaugurant les seves instal·lacions en ple centre d’An­dorra la Vella i donant alhora el tret de sortida al curs acadèmic 2013-2014.

Les instal·lacions es troben a l’antic hotel Cornella i s’ha intentat concentrar allà tots els serveis, tant les aules i una policlínica com la futura clínica universitària en què els alumnes podran fer pràctiques, així com la residència. El centre compta aquest any amb dotze alumnes que cursen primer i segon del màster en odontologia i entre els estudiants hi ha fins i tot dos suecs, tal com va comentar el rector de la universitat, Philip Garcia.
A banda dels dotze alumnes que cursen els estudis al centre (quatre de segon i vuit de primer), a través d’un conveni que la universitat té amb una entitat de Casablanca s’està duent a terme un postgrau en implantologia, adreçat a professionals que ja exerceixen i en el qual hi ha inscrites 29 persones. Quatre dels mòduls d’aquesta formació es porten a terme a Casablanca i un altre es farà a Andorra.
A més a més, la UdV té un conveni amb la Universitat Fernando Pessoa de Porto i és previst que de cara a l’any que ve puguin venir a estudiar al país molts alumnes d’aquesta universitat. De fet, la previsió és que el curs 2014-2015 hi hagi gairebé trenta estudiants de Portugal. A més a més, tal com va comentar Garcia, l’acord amb aquesta universitat obre la porta a noves formacions.
Els dotze alumnes que ja cursen estudis al centre reben classes de deu professors que vénen de Madrid i Barcelona i també hi ha altres professionals del país, com psicòlegs o metges, que hi col·laboren. Garcia posa en relleu que s’ha volgut crear un centre en què els alumnes puguin tenir en un sol edifici tots els serveis, fins i tot la clínica on podran fer pràctiques. Al mateix edifici hi ha la policlínica, que oferirà també servei als pacients a partir de demà mateix, tal com va afegir el rector del centre, amb l’atenció de dos professionals. Durant la seva formació, els estudiants fan estades passives, és a dir, a través de simulacions, i no és fins al quart any d’estudis que estan autoritzats a “tocar” el pacient.
La ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé, va mostrar ahir la “satisfacció” per la inauguració de les instal·lacions i va manifestar que els estudiants no han de tenir “cap dificultat” per al reconeixement de la titulació que obtinguin i poder fer altres estudis. Per exercir, però, va recordar que es tracta d’una professió regulada i que cada país exigeix la realització d’uns tràmits. La titular d’Educació va afegir que al llarg d’aquest darrer temps el centre ha anat formalitzant tot un seguit de tràmits i a partir d’ara espera que hi hagi un treball conjunt amb el ministeri per “garantir la qualitat” de l’ensenyament.
A la qualitat també es va referir Garcia en el seu parlament de l’acte d’inauguració exposant que Andorra reuneix unes condicions “excel·lents” per estudiar i va afegir que està convençut que aquest és un sector econòmic que té futur per a l’economia del país.