El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que demà arribaran al país les vacunes destinades als infants d'entre 5 i 11 anys i la previsió és que la seva administració pugui començar aquesta setmana mateix. En aquest sentit Benazet ha remarcat una vegada més que "oferirem la vacuna a totes les famílies i elles hauran de valorar si vacunen fills consultant-ho amb el pediatre o el metge referent", però que en els casos en què es pateixen patologies prèvies "aconsellem vacunar contra la Covid-19". En aquest sentit ha recordat que amb la variant Delta el risc que un infant patís la síndrome d'infecció multisistèmica o miocarditis era més elevat que no pas els riscos que suposa la vacuna, amb la variant Òmicron, en canvi, el risc de patir una d'aquestes afeccions baixa "però la prevalença encara és superior que amb la vacuna".
En aquest cas la pauta completa és també de 2 dosis es donaran en un interval de 21 dies de diferència. En canvi, per als infnats que hagin passat la malaltia fa més de 2 mesos tan sols se'ls punxarà una sola vegada.
Per tal de poder-se vacunar se seguirà el mateix procediment que en el cas dels adults, havent de registrar-se a la plataforma digital. L'administració dels vaccins es farà a la plaça de Braus en horari de tarda, de 15 a 20 hores, i caldrà l'autorització dels pares i anar acompanyat d'un adult. Igualment ha explicat que no cal esperar entre la vacuna de la Covid-19 i l'administració de la resta de vaccins del calendari vacunal de l'infant.
D'altra banda i pel que fa a la vacunació dels adults, s'ha anunciat un canvi pel que fa als terminis d'administració. Així, totes les persones que hagin passat el virus des del 5 de gener en endavant, hauran d'esperar cinc mesos per posar-se la tercera dosi i no tres com s'havia fet fins ara. "És la recomanació que es fa ara amb una variant menys agressiva", ha afirmat el titular de Salut. Igualment, tal com es va anunciar divendres, des d'aquesta setmana els adults que tinguin cita per vacunar-se hauran d'acudir a l'hospital, ja que la plaça de Braus quedarà reservada tan sols per als infants.
Paral·lelament i per a les persones que pateixen immunosupressió i tinguin més de 18 anys, podran rebre la dosi de reforç (és per a l'únic col·lectiu per a qui es preveu la quarta dosi) un cop passats, també, cinc mesos des de l'última inoculació. En aquest cas, ha explicat que es farà un estudi personalitzat per determinar el nivell d'anticossos de la persona i valorar si és necessari o no que rebin de nou el vaccí.
Vacunació
Pel que fa al pla de vacunació, actualment s'han administrat 153.719 vacunes, de les quals 57.792 són primeres dosis, 56.983 segones i 38.944 terceres. Això fa que el 82,49% de la població major de 16 anys ja tingui la pauta completa, el 83,85% té com a mínim una dosi administrada i en el cas dels majors de 18 anys, un 58,51% ja s'ha posat la tercera dosi. En aquest sentit Benazet considera que l'adhesió a la dosi de reforç no és "baixa", ja que cal tenir en compte que també hi ha hagut molta gent que no se l'ha posat perquè ha passat la malaltia quan li tocava punxar-se. En canvi, "les persones més fràgils sí que hi han acudit, per tant, penso que la població està ben protegida".
Test d’antígens a 2,3€ per a residents i fronterers
Els tests d’antígens que es venen a les farmàcies i que vagin dirigits a residents i fronterers tindran, finalment, un preu de 2,30 euros. Aquest és l’acord que el ministeri ha assolit amb el Col·legi de Farmacèutics i que ha quedat reflectit en el decret que es va aprovar ahir. Cal recordar que aquests tests els subministrarà el Govern a les farmàcies a preu de cost (1,85 euros) i malgrat que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha informat que no hi havia límit a l’hora d’adquirir el producte, posteriorment el Govern va detallar en un comunicat que tan sols se’n podran adquirir 7 per persona a la setmana. En el cas de les proves destinades a la resta de compradors, es podrà fixar el preu de mercat.
D’altra banda, el decret també recull que els tests d’antigens que es fan a la farmàcia hauran de tenir un preu màxim de 8 euros i els establiments hauran de notificar al ministeri els resultats positius.
Per últim, també s’ha previst que les farmàcies que ho vulguin i signin conveni amb el ministeri de Salut podran introduir al circuit oficial els resultats positius comunicats per les famílies que facin autotest als menors de 16 anys. Així, les famílies podran presentar l’autotest a la farmàcia i aquesta informarà les autoritats sanitàries del resultat positiu sense haver-lo de confirmar realitzant una altra prova.
Des del Govern s'ha indicat que el decret entra en vigor demà i cada farmàcia pot decidir si només s’adhereix al subministrament de tests o si també els efectua i recull els resultats dels autotests a joves.
El passaport Covid caduca a la UE sense tercera dosi
El passaport Covid per viatjar per la UE té, des d’avui, una validesa de 9 mesos després de la segona dosi de la vacuna administrada o des que s’ha passat la malaltia, si no és que la persona es posa la dosi de reforç. El canvi de criteri aprovat per Europa afecta, també, Andorra, segons ha advertit avui el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, per tant, totes aquelles persones que es trobin en aquesta situació es trobaran que patiran restriccions addicionals si volen viatjar a través dels països de la Unió. “És una decisió que no és nostra, però ens afecta perquè tenim un conveni amb la UE i l’hem de complir”, ha reconegut el ministre, que ha afegit que “si no ho complíssim ens podríem trobar que no ens accepten el certificat”.
Per a la resta d’usos que cada país estipula per al passi és cada govern qui en decideix la validesa. Benazet va apuntar que pot ser una mesura de la UE per afavorir l’administració de la tercera dosi.