Diari digital d'Andorra Bondia
Les instal·lacions del Liceu Comte de Foix.
Les instal·lacions del Liceu Comte de Foix.

La vaga de docents de secundària francesos pot afectar el Liceu


Escrit per: 
M.P.A. / M.S.C. /Foto: Jonathan Gil

La convocatòria de vaga dels docents de secundària del sistema educatiu francès pot alterar el funcionament del Liceu Comte de Foix. Segons van indicar fonts properes al centre, hi ha un preavís d’aturada pel 12 de novembre a tota França i, per tant, els professors que treballen a Andorra s’hi poden afegir. Tot i així, l’afectació que podria tenir la mobilització es desconeix ara per ara, tenint en compte que els docents encara no han d’informar sobre quina és la seva intenció.
Tres sindicats de l’educació nacional francesa (FSU, UNSA-Education i SGEN-CFDT) van cridar els ensenyants a seguir l’aturada després que el Govern anunciés la supressió de 2.650 places de docent de secundària de cara a l’any que ve. Segons va defensar el primer ministre, Edouard Philippe, l’eliminació d’aquests llocs de treball anirien en benefici de la creació de 1.900 places a l’ensenyament primari. Per les organitzacions sindicals, però, aquest anunci sobre les previsions pressupostàries pel 2019 enterra la prioritat que hauria de tenir l’educació pública. Així, indiquen que a les 2.650 places de docents que es preveuen retallar també n’hi ha 400 de personal administratiu. Tot plegat suposa una nova degradació de les condicions d’estudi dels alumnes i de treball del personal, avisen. A més apunten que el projecte no és compatible amb l’objectiu d’assolir una educació de qualitat ni una major igualtat de condicions per aconseguir l’èxit. A banda, els sindicats alerten que la reducció dels efectius es produirà en un context de creixement demogràfic i per això demanen al Govern gal renunciar a la mesura. 
El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, va afirmar desconèixer si la vaga tindrà seguiment. A més va indicar que és la delegació de l’ensenyament francesa que avisa el Govern quan hi ha “previsió d’algun element que canviï la normalitat dels centres educatius”. Davant d’això va exposar que “de moment no tenim constància d’aquest element” i es va mostrar a l’espera dels esdeveniments que puguin tenir lloc en els propers dies. El Liceu acull 1.480 alumnes.

El problema amb el bus lliure, en vies de solució

El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, va explicar que els afectats pels problemes en el funcionament del bus lliure s’han reunit amb el ministeri responsable de Transport. Per tant, hi ha una comunicació directa entre les dues parts i la problemàtica està en vies de solució. Així, el ministre va destacar que “ens coordinarem entre els dos ministeris [Transport i Educació] per trobar solucions als problemes”. Jover va recordar que en el bus lliure s’apliquen les “regles de joc” del transport públic, amb les parades habituals, tot i que Educació estableix uns reforços i es fixa una tarifa específica per als estudiants.

vaga
docents
francesos
liceu
afectar
Comentaris: 1

Comentaris

ES Lycée Comte de Foix! Es un nom que no es tradueix

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic