Diari digital d'Andorra Bondia
La xarxa de camins rals de fons de vall estarà acabada al 2021
La xarxa de camins rals de fons de vall estarà acabada al 2021

La xarxa de camins rals de fons de vall estarà acabada al 2021


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Gairebé mig milió d’euros és la partida que el ministeri de Medi Ambient dedica aquest any per dur a terme treballs de camins de fons de vall. Es tracta dels camins rals entre el Lloser d’Ordino i el pont de Sornàs. Aquestes obres, però, suposen una part de la creació de la xarxa de camins de fons de vall que volen oferir un producte alternatiu als senders d’alta muntanya i que compten amb una projecció d’obres fins al 2021. 
De fet, aquest 2017 ja s’ha executat un 12% d’aquests camins, i durant l’any que ve es preveu que es construeixi un 22% més d’aquest projecte, per anar construint el mateix percentatge fins al 2021, quan es preveu que estigui acabat. 
Aquesta xarxa de camins rals forma part del programa de gestió i conservació del patrimoni natural, que compta per l’any vinent amb gairebé un milió i mig d’euros (1.481.636 euros) del qual també formen part altres conceptes com són la construcció de refugis guardats en els senders de gran recorregut i canalitzacions de serveis, amb una partida de 265.000 euros per l’any vinent, però també altres conceptes com la protecció i gestió del medi aquàtic amb més de 430.000 euros, o la gestió d’infraestructures de patrimoni natural amb gairebé 130.000 euros. 
Per tot, el ministeri de Medi Ambient necessita 13 persones. Es tracta del cap d’unitat de fauna, d’un operari de fauna i d’un tècnic de caça, per a la gestió i protecció de la fauna. Per a la del medi aquàtic es necessita quatre operaris d’infraestructures de medi aquàtic i un tècnic, i per la gestió d’infraestructures de patrimoni natural cal quatre eventuals per obra o servei i un tècnic. 

Més de 23 milions
El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat té una dotació pressupostària per l’any vinent de 23.055.018 euros, que representa un augment de l’1,73% respecte al pressupost d’aquest anys. El departament que surt amb més aportació pressupostària és el de Medi Ambient i Sostenibilitat amb gairebé 16 milions d’euros, el segueix el d’Agricultura que té gairebé quatre milions, i el de l’oficina de l’Energia i Canvi Climàtic que té 2,4 milions. Finalment, hi ha el cos de banders, que compta per l’any vinent amb una partida de 746.473 euros, un 5% menys que aquest any. 
Pel que fa a als serveis, la partida més destacada és la dels més de 14 milions d’euros que es destinen a l’àrea de gestió i control ambiental, que suposa la concessió del centre de tractament de residus (CETRASA) per gairebé quatre milions d’euros, la concessió de les depuradores per més de 4 milions d’euros, els interessos de préstecs de CETRASA per 2,6 milions d’euros i l’amortització dels préstecs per 2,3 milions d’euros. 
Finalment, cal remarcar que l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic es dota de 2,4 milions d’euros, que és gairebé un 7% més que la dotació d’aquest any. La partida que més s’incrementa és la del servei d’energia i el canvi climàtic, que preveu un import de 2,1 milions d’euros, un milió i mig dels quals es destina al programa de rehabilitació i 150.000 euros al foment de la producció d’energia fotovoltaica. 

xarxa
camins
ral
vall
acabada
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic