No han pogut recuperar encara els nivells d’activitat d’abans de la pandèmia, però des que va començar l’any les agències de viatges han vist com de mica en mica s’anava activant el sector i la Setmana Santa ha estat una bona injecció d’optimisme. Si bé la facturació encara ha estat inferior a la d’abans de la crisi sanitària, les empreses del sector en fan un bon balanç i a més, esperen que durant la temporada d’estiu la recuperació s’acabi de consolidar, ja que a hores d’ara les previsions són “bastant favorables”, amb nombroses peticions de pressupost així com les primeres prereserves.
La vocal de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra, Maica Terrones, detalla que “després de dos anys molt complicats, en què ens ha costat bastant perquè pràcticament no hem tingut producció i hem estat aguantant” sembla que la tendència s’inverteix. “Hem començat a notar la recuperació a partir del gener, molt a poc a poc, i per Setmana Santa hem vist una mica la llum”. I és que segons manifesta, durant aquest darrer període festiu “ens hem acostat” als nivells prepandèmia pel que fa al departament d’emissors, “però encara no hem estat al 100%”, sinó que situa la facturació “al voltant del 80%” del que s’assolia abans de l’arribada de la crisi sanitària de la Covid-19. Però tot i així assegura que els dies de Pasqua “ens ha anat bastant bé, tant en emissor com receptiu”.
D’aquesta manera exposa que en el cas dels receptius ha predominat, sobretot, l’arribada de turistes espanyols i portuguesos “i s’ha començat a reactivar el mercat alemany i belga”, i apunta que “les previsions de cara a l’estiu són força positives, ja que ja comencen a entrar bastantes demandes de pressupostos i prereserves”.
Pel que fa als emissors, l’activitat també ha estat notable. “Hi ha hagut bastanta gent que ha viatjat fora del país”, afirma, detallant que pel que fa a les destinacions més properes que s’han escollit, les predominants han estat les Illes Balears, les Canàries així com la costa espanyola. En canvi, aquells que han optat per viatges més llunyans han demanat sobretot Egipte, Jordània, París “per Disneyland, que ha funcionat molt bé”, i finalment, els que han fet més quilòmetres han escollit Estats Units, Dubai, Maldives.
Pensant ja en les vacances d’estiu, com s’ha dit, “les previsions són bastant favorables” i el sector confia “que s’acabin de reactivar els països que encara tenen limitacions, sobretot els destins asiàtics” i així poder “recuperar el nivell general, el mercat que hi havia paralitzat, perquè el mercat europeu, per exemple, s’està començant a moure bastant”.
Guerra
Terrones, però, admet que fets com la guerra a Ucraïna també condicionen l’arribada de turistes al Principat. “Teníem el turista polonès, que s’havia recuperat i ja començava a venir, però quan va esclatar la guerra va quedar del tot paralitzat”, indica, afegint que “lògicament” el mercat rus també està aturat.
Una altra de les tendències que han pogut detectar arran de la pandèmia és que hi torna a haver més client que confien en les agències de viatges a l’hora de planificar les vacances. “Ho hem notat i tenim molts clients que han vingut, han tornat a l’agència i ens han dit que venien perquè buscaven seguretat i molta informació”, assegura. I és que davant les complicacions generades per la Covid, Terrones destaca que viatjar a través d’una agència “dona més garanties i els clients se senten més segurs per la situació actual i per tot el que hem passat”. De fet, assenyala, “hi ha hagut molta incertesa amb les destinacions, la documentació que es necessita per viatjar o si es produïa un contagi a destí, per tant, estar avalats per una agència els dona seguretat”.
Finalment, i preguntada per si les dificultats viscudes ha portat el tancament d’algun negoci, Terrones indica que des de l’associació no en tenen constància. Ara bé, reconeix que “algunes estan molt tocades, però de moment estem batallant”.