Les consultes al Servei d’Atenció al Consumidor relacionades amb habitatge s’han disparat aquest any. Si durant els dos primers mesos del 2017 només se n’havien rebut set, fins al 16 de febrer passat ja se’n van registrar 37. Aquest 2018, la majoria de casos estan relacionats amb l’increment del 2,6% d’IPC, però també n’hi ha de persones que han de fer front a importants pujades del preu del lloguer a l’hora de renovar el contracte. El cap d’Unitat de Consum i Inspecció de Comerç, Josep Pujol, va destacar que el servei ha detectat un increment d’aquestes darreres situacions des del mes de setembre. Principalment són a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i, a diferència d’anys precedents, la revisió de la renda de lloguer és “més exagerada”.

Pujol explica que, en la majoria dels casos, els increments són d’entre 200 i 300 euros mensuals, però n’hi ha que arriben al 100% del que estaven satisfent fins ara. El cap d’Unitat de Consum i Inspecció de Comerç va indicar que la majoria de consultes plantegen si poden aplicar aquests increments i quan ho poden fer. En aquest sentit va recordar que el contracte ha de preveure que el lloguer es pot revisar amb l’IPC i que, si en finalitzar-lo es demana un increment de la renda, s’ha de comunicar amb un termini de tres mesos, cal rescindir el contracte i fer-ne un de nou.
També s’han constatat més consultes de famílies monoparentals a qui els costa arribar a final de mes i que són derivades a Afers Socials per sol·licitar els ajuts a l’habitatge. Però també hi ha altres casos de persones que asseguren no poder afrontar el cost dels nous lloguers i que han arribat al final dels tres mesos de preavís però no han trobat res que puguin pagar. Amb tot, la llei recull que el propietari és lliure de marcar el preu i que no hi ha límits per a les pujades que vulgui aplicar. Per això s’aconsella que recorrin als ajuts a l’habitatge o intentar negociar amb el propietari un preu més baix. A banda, han arribat casos de persones sense contracte (la llei permet que sigui verbal). Es tracta sobretot de gent gran, que fa 40 anys que viuen al mateix habitatge i que pagaven 400 euros i ara el lloguer se’ls ha apujat a 900 o 1.000. Són situacions poc freqüents però més preocupants, remarca Pujol, que va recordar que la llei diu que el contracte ha de ser de cinc anys per a les residències habituals i que només es poden llogar per un temps inferior per a vacances. Així mateix, va indicar que, a diferència de l’any 2011 quan hi havia molt incompliment de la normativa i abús, avui el més freqüent són els problemes d’interpretació de la llei.

 

Les reclamacions van a la baixa i no s’obre cap expedient sancionador sobre habitatge el 2017


L’any passat, el Servei d’Atenció al Consumidor va rebre 33 reclamacions relacionades amb l’habitatge (després de la consulta es pot decidir fer un pas més i presentar una reclamació per escrit). Aquesta és una xifra que ha anat en descens en els darrers anys. El 2015 se’n van registrar 44 i el 2016, un total de 37. Quant als expedients sancionadors, el 2017 se’n van obrir tres, però cap d’ells feia referència a una reclamació relacionada amb l’habitatge. El 2014 es van obrir dotze expedients sobre tot tipus de consultes i el 2011, el primer any en què es va posar en marxa el servei, se’n van comptabilitzar catorze, un dels quals era d’habitatge. Pujol va explicar que quan s’obre un expedient vol dir que segurament acabarà amb sanció, ja que hi ha un incompliment de la normativa. En aquest sentit va indicar que, abans de fer aquest pas, el primer que es fa és la mediació. Si s’assoleix un acord, la reclamació queda resolta. El principal problema que tracta el servei està relacionat amb el comerç, mentre que en segon lloc hi ha l’habitatge. Pujol va remarcar que s’ha fet molta pedagogia amb les empreses de gestió immobiliària. A més, a través de les xarxes, es difon als usuaris els seus drets i deures.