Diari digital d'Andorra Bondia
El ‘sine die’ del reinici del judici de BPA es consolida cada cop més amb més decisions dels tribunals.
El ‘sine die’ del reinici del judici de BPA es consolida cada cop més amb més decisions dels tribunals.

Les decisions del TC dificulten més el reinici del judici del ‘cas BPA’


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit un recurs d’empara presentat per quatre processats del cas BPA que representa l’advocat Josep Antoni Silvestre. Amb aquesta decisió, el Tribunal admet estudiar si s’han vulnerat drets constitucionals  com ara l’accés a la jurisdicció, a obtenir una resolució fonamentada en dret, a un tribunal imparcial i jurisdicció, així com també per una presumpta vulneració del dret a la llibertat d’expressió. L’admesa a tràmit del recurs d’empara es fa amb efectes suspensius, això significa que mentre el TC no es pronunciï sobre aquesta possible vulneració de drets, els magistrats afectats que integren el tribunal del judici, Josep Maria Pijuan, Enric Anglada i Concepció Baró, no podran prendre cap decisió sobre l’afer. En altres paraules, no es podrà reprendre la vista del judici del cas BPA. 
Els quatre defensats pel lletrat Silvestre van presentar un recurs d’empara davant la primera desestimació a les peticions que van efectuar sobre les recusacions dels membres del tribunal. Aquesta part considera que l’advertència que el president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, va fer a l’advocat Silvestre dient que el tribunal li podria posar una querella criminal, pot ser una amenaça que podria condicionar la pràctica de l’advocacia i la defensa. Ara el TC haurà de decidir si aquesta discussió entre Pijuan i Silvestre atempta contra els drets constitucionals que els quatre processats consideren vulnerats i si ha d’apartar de la mesa del Tribunal els tres magistrats. Cal recordar que el Superior ja ha decidit apartar  Pijuan.  
Aquest aute del Constitucional va ser publicat ahir al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) i també se’n va publicar un altre relacionat amb el cas BPA. El TC també ha admès a tràmit, i amb efectes suspensius, el recurs d’empara dels mateixos quatre processats per una presumpta vulneració de drets a obtenir una resolució fonamentada en dret i a un tribunal imparcial, en considerar que la magistrada Marie Conte no podria pronunciar-se sobre el recurs dels embargaments, ja que va participar en la primera de les recusacions. 

Les nòmines de Laplana
Un dels quatre processats que representa Silvestre i que ha presentat els dos recursos d’empara admesos pel Constitucional és Luis Pablo Laplana Moraes. El BOPA, però, també publica una sentència del TC en la qual, en aquest cas, desestima un altre recurs d’empara presentat individualment per Laplana. Aquest recurs fa referència a una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a la defensa, a un procés degut i a una decisió fonamentada en dret, així com a una presumpta vulneració del dret a la dignitat.  Laplana reclama que es declari que se li han vulnerat tots aquests drets i que se li retornin les nòmines de BPA retingudes a la Batllia. En aquest cas el TC considera que la retenció de les nòmines és una mesura cautelar que ha de ser confirmada o remoguda en el moment de dictar-se la sentència definitiva sobre el fons de l’assumpte. I pel que fa als drets que considera que se li han vulnerat, el Constitucional considera que no s’han infringit. 
Segons el TC, “la pretensió del recurrent estava basada en l’embargament genèric dels seus béns, i és substancialment igual a aquella que va ser desestimada per la sentència d’aquest mateix Tribunal”. Corts va dir que un cop la nòmina era abonada al compte de BPA, aquesta quedava embargada i només se li lliurava un import autoritzat. El recurrent sol·licita que se li ingressi la totalitat de la nòmina.  

Un bloqueig de 400.000 euros preventiu  massa llarg

El Constitucional ha admès a tràmit un recurs d’empara presentat per Josep Maria Pallerola, ex-gestor bancari que va portar els comptes de la família Pujol a Banca Reig. Pallerola ha estat un dels afectats per la mesura que la batlle Canòlich Mingorance va aplicar el febrer de l’any passat: el bloqueig preventiu dels comptes d’aquelles persones o empreses que van percebre diners de la societat Landstreet, societat 50% propietat de Joan Pau Miquel, ex-conseller delegat de BPA. En aquest cas, el TC estima el recurs d’empara en considerar que pot haver-se vulnerat el dret a un judici de durada raonable. El TC sosté que el bloqueig de 400.000 euros del processat com a mesura cautelar té una durada que pot considerar-se no raonable. El mes de novembre passat, el TC també admetia un recurs d’empara de Pallerola, que també considerava que s’havia vulnerat el mateix dret a un judici de durada raonable, per altres motius. 
Un altre aute del TC és el que fa referència a l’admesa a tràmit amb efectes suspensius del recurs d’empara presentat pels germans Cierco. Els màxims accionistes de BPA van sol·licitar apartar la batlle Azahara Cascales de la instrucció del cas Landstreet  perquè anteriorment va treballar com a assessora del ministeri de Justícia i Interior. Ara el TC ho estudiarà. 

decisions
TC
dificulten
reinici
judici
'cas BPA'
Comentaris: 1

Comentaris

Falta d'Andorra, de poder separar.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic