Diari digital d'Andorra Bondia
Les minideixalleries mòbils es van lliurar als comuns el 30 de maig del 2017.
Les minideixalleries mòbils es van lliurar als comuns el 30 de maig del 2017.

Les deixalleries mòbils permeten recollir més de dues tones de residus


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

Fa poc més d’un any, concretament el 30 de maig del 2017, es van posar en funcionament les anomenades minideixalleries mòbils, una per a cada parròquia del país i, en el cas d’Encamp, dues, una pel poble i una altra pel Pas de la Casa. El balanç de la recollida selectiva que se’n va fer en la darrera reunió de la comissió de coordinació i desenvolupament del Pla nacional de residus va ser molt positiu. La raó és que s’han pogut recuperar de manera segregada més de dues tones de residus que rebran una correcta gestió i que d’altra forma podrien haver acabat a la brossa.
A nivell de tipologies de residus recollits, de juny del 2017 fins agost del 2018, es van recuperar 450 quilos de fluorescents i bombetes, 449 d’olis vegetals, 431 de piles i bateries, 425 de petits electrodomèstics, i, en menor mesura, 188 de tòners i informàtica, 123 de radiografies i 54 d’aerosols.
La quantitat de cada tipologia de residu és variable en funció de la parròquia. Així, pel que fa als fluorescents i les bombetes, la mitjana recollida és de 64 quilograms, essent Sant Julià de Lòria on més quilograms se’n van recollir, 105,2, i Andorra la Vella, on menys,  25,8. 
Quant a la recollida selectiva d’olis vegetals, el comportament ha estat més dispar en les diferents parròquies. La mitjana es torna a situar en 64 quilos, però amb uns valors molt distanciats entre la parròquia que més en va recollir, la Massana, amb 124,7 quilos, i la que menys, Andorra la Vella, amb 5,4. 
Si ens fixem ara en les piles i bateries, la mitjana és de 62 quilos. En aquesta ocasió, Ordino és la parròquia que més quilograms en va recollir, 135,5, mentre que Andorra la Vella és la que menys, amb 8,8. 
La Massana encapçala la major quantitat de recollida selectiva de petits electrodomèstics, 202 quilograms, i a la cua se situa Sant Julià de Lòria, amb 4,3. La mitjana en aquest apartat és de 61 quilograms i cal tenir en compte que les dades poden variar molt en funció del tipus d’aparell elèctric dipositat. 
De la mateixa manera, cal tenir en compte que hi pot haver una variació important, si ens referim a tòners i material informàtic, segons la tipologia. La mitjana en aquest apartat se situa en 27 quilograms. La Massana va ser on més quilos se’n van recollir, 86,6; i Canillo, on menys, 6.  
Quant a les radiografies, la mitjana de recollida va ser de 18 quilos, amb valors que oscil·len entre els 41,1 de la Massana i els 6 de Canillo o Escaldes-Engordany. I pel que fa als aerosols, la mitjana es va situar en 8 quilos. A Ordino és on se’n van recollir més, 15,5 quilos; i a Andorra la Vella, on menys, 1,3.  
Des dels comuns s’informa que cal tenir en compte que aquests punts mòbils es desplacen pels diferents pobles i diferents punts del nucli urbà de cada parròquia de manera rotativa amb l’objectiu d’arribar al màxim nombre de ciutadans.Igualment detallen que durant alguns mesos, entre desembre o gener i abril, a causa de la climatologia, les deixalleries mòbils no s’instal·len. També assenyalen que han detectat un mal ús d’aquestes deixalleries mòbils per part d’alguns usuaris, ja que s’hi dipositen, a l’interior o al voltant de la instal·lació, altres tipologies de residus que no són específiques d’aquest tipus de  deixalleria, com ara pintura, fustes, cartró, roba, plàstics, vidre o productes voluminosos. 

deixalleries
mòbils
tones
residus
permeten
recolli

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte