Diari digital d'Andorra Bondia
La nota de maduresa digital de les empreses és de 3,1 sobre 10.
La nota de maduresa digital de les empreses és de 3,1 sobre 10.

Les empreses andorranes suspenen en transformació digital


Escrit per: 
Redacció/Foto: Iniced

Les empreses andorranes continuen suspenent en l'àmbit de la transformació digital. Així es desprèn del segon estudi de maduresa digital d’Andorra que ha realitzat la consultora Iniced amb la col·laboració de MoraBanc i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra. I és que la nota que registren és d’un 3,1 sobre 10, amb una millora de tres dècimes respecte a la del primer estudi presentat en 2019 sobre dades del 2018 i llavors la nota era de 2,8.

L’objectiu de l’estudi és mesurar el grau de maduresa digital de les empreses a Andorra a final del 2020, així com l’evolució dels seus estadis de maduresa digital al llarg del temps mitjançant 16 indicadors clau de la transformació digital. Les dades provenen d’una enquesta que han respost més d’un centenar d’empreses del país que tenen 10 treballadors o més.

Els diferents indicadors de l’estudi no han evolucionat gaire en els dos darrers anys malgrat la gran necessitat de digitalització incrementada per la situació de la Covid-19. Així, el 83% de les empreses d’Andorra es troben actualment en un estadi de transformació digital bàsic o inicial. La nota més elevada continua estant en l’àmbit de la visió, organització i lideratge que registra un 3,3. Pel que fa a les valoracions en l’àmbit de l’experiència de client, les competències digitals dels treballadors i l’impuls del negoci digital continuen per sota del 3.

Tot i la baixa nota, el 35% de les empreses preveu llançar plans de transformació digital en els propers mesos; ara bé, un 53% encara no s’ha plantejat la definició d’un full de ruta digital.

Només un 28% de les empreses mantindran el teletreball de manera permanent

Segons l'estudi, només el 28% de les empreses es planteja mantenir el teletreball de forma permanent, el 47% el mantindrà de forma puntual, però anirà tornant a la oficina a mesura que desaparegui la pandèmia i el 19% ho farà de manera parcial pero no inclourà un canvi general, sinó que ho tindrà com un recurs més.

A més, cal tenir en compte que només un 6% d'empreses no han implantat teletreball. De les que sí que ho han fet un 53% pensa que ha augmentat significativament la productivitat i un 46% creu que ha optimitzat recursos

Més enllà dels números i les notes, des d’Iniced, MoraBanc i la CCIS es valora que, encara que estem molt lluny que les empreses andorranes puguin desenvolupar models disruptius de negoci, hem de ser optimistes ja que es detecten oportunitats per esdevenir un país de negocis digitals. L’acció conjunta entre les administracions públiques i el sector privat en temes com ara els e-sports, els actius virtuals, la biotecnologia o la greentech han de ser un motor per accelerar la digitalització del teixit empresarial.

empreses
transformació digital

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte