El darrer comís de droga efectuat la setmana passada i les batusses continuades, sobretot els caps de setmana, relacionades amb problemes d’addiccions i de salut mental fan que les associacions tornin a denunciar la manca d’actualització del Pla nacional contra les drogodependències. Es tracta d’un document del 2004 que s’ha d’actualitzar per respondre a la situació de la problemàtica en l’actualitat. Per començar, se li ha de canviar el nom, recorda la presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio, ja que les addiccions s’han d’entendre en un sentit més ampli i no només restringit a les drogues. I afegeix que a causa de la insistència en la necessitat d’aquesta renovació, al web de Salut “hi ha un PDF amb un pla d’actuació 2021-2023 per dir que fan alguna cosa”. I afegeix: “anem molt tard”.
Però a més d’això, les entitats remarquen la necessitat de treballar en la prevenció per l’abús de drogues en edats més primerenques, a partir dels 12 anys, i més enllà de les xerrades a les escoles i d’activar una figura demanada en moltíssimes ocasions: l’educador de carrer i l’integrador social. Així ho posen de manifest tant des de l’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra) com des de Projecte Vida. I és que ambdues associacions celebren les actuacions policials encaminades a traure els estupefaents del carrer, però remarquen que la policia “no ho pot tot”.
Per la presidenta de l’Adjra, Sandra Cano, “és molt preocupant que la gent jove vegi que traficar és una manera de guanyar-se la vida”. Una preocupació que fa extensiva als menors que les consumeixen, ja que ho fan obertament, per la qual cosa insisteix en la necessitat de treballar la prevenció a peu de carrer amb les figures abans esmentades. Al seu parer, el consum continuat de droga generarà més problemàtiques delictives i de salut mental, per la qual cosa, si des del Govern no s’aposta per tenir un centre per tractar aquests casos amb el temps “s’haurà d’ampliar la presó i tenir més residències perquè aquests joves acabaran amb els cervells fosos”, afirma. Cano exposa que des de la seva associació s’estan atenent prop d’un centenar de casos, no tots relacionats amb les addiccions, però sí amb problemàtiques de conducta que els fan patir molt.
En aquest sentit, la presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio, posa el focus en un treball preventiu que s’ha de portar a terme amb anterioritat a les festes majors d’estiu i festivals i explicar en quina mesura afecta el consum de drogues reiterat. Una prevenció que ha d’anar de la mà d’unes alternatives d’oci que considera que ha d’oferir l’Estat. També remarca que no hi ha pròpiament cap prevenció pel que fa a les addiccions comportamentals, el mòbil, les apostes esportives o el casino. “Tot això no s’està fent”, exposa amb contundència. Igualment torna a reclamar la necessitat d’un centre de rehabilitació per a persones amb addiccions al país. I més en uns moments en què la Unitat de Conductes Addictives (UCA) continua col·lapsada, incideix.
El Pisma “està parat”
Un altre dels temes que denuncien les associacions és que actualment “el Pla integral de salut mental i addiccions està parat”. Ho diu Tenorio tot recordant que ja fa un any i mig que s’havia d’engegar una campanya contra l’estigma i “encara no està en marxa”.