Diari digital d'Andorra Bondia
Les escudelles són tot un èxit

Les escudelles són tot un èxit


Escrit per: 
Redacció/Agències/Foto: Jonathan Gil

El bon temps va acompanyar la celebració de la festa de Sant Antoni, amb les tradicionals escudelles que cada vegada tenen més bona acollida per part de la població. Les llargues cues de ciutadans amb plats i carmanyoles van ser el denominador comú de les escudelles d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana. 
L’escudella d’Andorra la Vella va repartir 4.500 racions, acompanyades amb 100 kg de pa moreno i 140 litres de vi negre. Per a les postres, es van repartir 160 tortells de Sant Antoni. Els preparatius es van començar a fer dimarts a la tarda, si bé va ser a les cinc de la matinada d’ahir quan un grup de set escudellaires es van posar a controlar les vuit fogaines d’escudella i les dues de caldo per coure-hi les mandonguilles. El plat commemoratiu de la jornada lluïa un gravat que representava l’Orfeó Andorrà amb motiu del 55è aniversari. A més, l’edició d’enguany també va servir per nomenar dos nous escudellaires de ple dret: Valero Oroñez i Quim Roure. La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va valorar la nodrida participació a la 49a edició a l’escudella de la capital. “Cada vegada és més viva la tradició i la ciutadania respon”.
Els escudellaires de l’Associació d’Amics del Pont dels Escalls van ser els encarregats de preparar i repartir les 2.000 racions d’escudella a Escaldes-Engordany. La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, va assegurar que l’afluència havia estat superior a la d’anys anteriors. També va recordar que aquesta és la 35a edició de l’escudella organitzada per l’associació, a la vegada que aquest 2018 se celebra també el 40è aniversari de la parròquia. Una efemèride que es va voler commemorar amb el dibuix del plat de ceràmica que es va vendre per poder-hi posar  la ració d’escudella. La cònsol també va voler agrair la implicació dels escudellaires. A banda dels membres de la corporació comunal, a la cita no hi va faltar el cap de Govern, Toni Martí, la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i el síndic general, Vicenç Mateu.
Totes les previsions es van superar a la Massana, ja que es van repartir 200 racions més d’escudella de les previstes. En total, van ser 1.400. El cònsol major, David Baró, va agrair la total implicació de l’equip de cuiners i voluntaris, que fa que cada any se superi la qualitat de l’escudella i l’èxit de la festa. L’objectiu dels escudellaires, cuiners vinguts d’arreu del país,  era convertir la festa en una jornada popular gastronòmica. A la Massana les olles estan numerades perquè l’escudella sigui la mateixa des de l’inici fins a final del repartiment. Cada vint minuts es van tirant els ingredients a cada olla. Hi van col·laborar una cinquantena de voluntaris de la parròquia. La celebració va començar amb una missa a la capella de Sant Antoni de la Grella, que va comptar amb la presència de tot l’equip comunal i també d’autoritats nacionals, des del cap de Govern i la ministra de Cultura fins a l’ambaixadora francesa i consellers generals. Tot seguit van participar en els tradicionals Encants. L’Esbart Valls del Nord va fer una exhibició abans del repartiment de l’escudella.
Sant Julià celebrarà la tradicional escudella en la festa de Sant Sebastià, el dissabte 20 de gener. Després de la missa,  es repartiran més de 1.000 racions a la plaça de la Germandat. Diumenge, 21 de gener, se celebrarà l’escudella al Pas de la Casa, on es repartiran unes 600 racions, a la una del migdia a la plaça de l’Església. 

escudelles
èxit
Número de vots: 297
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic