De moment, si més no, les lleixes resisteixen. Pràcticament tan plenes com habitualment, amb algun producte molt puntual que falta. “El pitjor va ser divendres i dissabte passat, que ens vam quedar sense arròs ni pastes”. Però només per un dia i només per l’avidesa de la clientela mateixa, que va arrasar amb alguns productes, confirma l’empleada d’un supermercat de la Seu mentre va recol·locant productes a les prestatgeries. No hi ha hagut desabastiment, indica. De moment, on més s’ha fet notar la vaga de transportistes a l’Estat Espanyol ha estat en l’arribada del peix fresc. A les caixes, el moviment ahir al matí semblava fins i tot més aturada que qualsevol altre dia. “Potser és perquè tothom té el rebost més que ple”, reflexiona la treballadora, que va atenent els clients que hi passen més aviat amb comptagotes.
Entre el record dels mesos de tancament per la pandèmia, la guerra a les portes d’Europa i el malintencionat missatge de WhatsApp que va córrer com la pólvora, es va generar una tempesta perfecta que a dia d’ahir, i malgrat els quatre dies d’aturada, no ha tingut una gran repercussió per aquestes contrades. Des de la gran superfície comercial dels afores de la Seu remeten a les declaracions de Roger Gaspa, secretari general de Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC), la principal patronal catalana de distribució alimentària. Hi podria haver desabastiment si s’allarga la vaga? “Potser d’algun producte puntual”, concedia en declaracions a una emissora de ràdio catalana, però apuntava a l’optimisme, atès que “el sistema de distribució alimentària a Catalunya és tremendament eficient”, amb “pulmons de seguretat, és a dir, magatzems intermitjos on conservar estocs”. Amb tot, atorgava, a hores d’ara és difícil realitzar “previsions gaire precises”, però exhortava a la calma.
A Catalunya la situació es va mantenir relativament tranquil·la pel que fa a l’acció dels piquets, a excepció dels accessos a Mercabarna i Zona Franca. Amb la incidència, és clar, que això té sobre la xarxa de subministrament. Des del departament de comunicació de Mercadona, on tanta clientela reben des d’Andorra, recorden que disposen d’una flota pròpia que fa la recollida des dels mateixos productors i els permet abastir els establiments. Ara bé, quines són les previsions sobre la probable incidència? Reconeixen que és impossible fer-ne de clares.
I els preus?
A continuació del desabastiment de productes bàsics, la segona preocupació del consumidor és l’apujada de preus que ja estan patint. Des de Mercadona recorden que la situació no és nova i que ja al llarg del 2021 van intentar no repercutir “la totalitat” de l’increment del cost de producció i transport al consumidor i assumir uns menors beneficis per a l’empresa. Però és cert que hi ha hagut productes on s’ha vist l’increment, reconeixen, com els deu cèntims en el litre de llet en l’últim trimestre de l’any passat. I en el futur? Complicat també fer-ne previsions, perquè els factors que influiran són múltiples. “El que sí podem dir és que la intenció és continuar en la mateixa línia” i que no sigui el client qui assumeixi el cop sencer de l’encariment. Amb tot, es remeten a les consideracions del propietari de la cadena, Joan Roig: el 2022, va avisar, “serà un any molt difícil”.